"Το χαράτσι, που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, πρέπει να διατηρηθεί και τη φετινή χρονιά". Αυτός ήταν ο χρησμός των επικεφαλής της τρόικας, στη χθεσινή συνάντησή τους με το οικονομικό επιτελείο, αναφερόμενοι στο μείζον θέμα των εσόδων. Οι δανειστές, βλέποντας τις διαρκείς καθυστερήσεις και αναβολές στη λήψη επί της ουσίας αποφάσεων, αλλά και τις διόλου ευκαταφρόνητες διαφωνίες μεταξύ των στελεχών των κομμάτων, που απαρτίζουν την κυβέρνηση, για τις παραμέτρους του ενιαίου φόρου ακινήτων, εκτιμούν πως θα χρειαστεί αρκετός καιρός ακόμη για να εφαρμοστεί το μέτρο. Εκφράζουν, μάλιστα, φόβους ότι - αν καθυστερήσουν πολύ οι συζητήσεις - δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μέσα στη φετινή χρονιά.
Επιπλέον, ανησυχούν ιδιαίτερα για την αξιοπιστία του μηχανισμού, μέσω του οποίου θα εισπράττεται ο φόρος, καθώς - βλέποντας την κακή πορεία των εσόδων και τη φετινή χρονιά - αμφισβητούν την ικανότητά του να συλλέξει τα προϋπολογιζόμενα ποσά.
Σε αυτό το πλαίσιο, πέραν της διατήρησης του χαρατσιού και τη φετινή χρονιά, στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση ο μηχανισμός της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού να εξακολουθήσει να αποτελεί το βασικό μέσο είσπραξης όποιου νέου, ενιαίου φόρου προκύψει.
Πλέον, το οικονομικό επιτελείο είναι αυτό, που πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να καταλήξει τάχιστα στο πλαίσιο, που θα διέπει το νέο φόρο. Σε αυτό έχει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά προβλήματα :
Τις διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων σχετικά με τις κλίμακες, τους συντελεστές και τις υπόλοιπες παραμέτρους του φορου - οι οποίοι διαφωνούν και με τη διατήρηση του χαρατσιού -, και
Τον υπολογισμο της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, καθώς - με τις αγοραίες τιμές να έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα - στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών, οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ υψηλότερες αυτών, με βάση τις οποίες γίνονται οι όποιες πράξεις.