ΦΠΑ: Δώστε 10 ευρώ και… βλέπουμε !

Με το άτυπο σύνθημα "Δώστε 10 ευρώ και... βλέπουμε", το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την... "αδιαφορία" των φορολογουμένων στην υποβολή δήλωσης ΦΠΑ. Μετά από διαρροές επί διαρροών για το ποια αλλαγή θα επικρατήσει τελικά, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έχει καταλήξει στο εξής σενάριο, που παρουσιάζει το news.gr :

Ο βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι όλοι οι υπόχρεοι θα υποβάλλουν τη σχετική δήλωση για να αποδώσουν το φόρο προστιθέμενης αξίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η νέα ρύθμιση προβλέπει πως ο φορολογούμενος μπορεί να πληρώσει μόνο 10 ευρώ και στη συνέχεια να επιλέξει το ύψος των δόσεων, που διατηρούνται στις τρεις, με ταυτόχρονη μείωση των προσαυξήσεων στο μισό, από το 2% στο 1%.

Έτσι, ο φορολογούμενος μπορεί να μην ακολουθήσει το 40% - 30% - 30% στις τρεις δόσεις, αλλά όποια αναλογία επιθυμεί, αφού πλέον θα χρεώνεται με την καθυστέρηση στην εφάπαξ απόδοση του φόρου.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι μια επιχείρηση, που θα πρέπει κάθε μήνα να καταβάλει ΦΠΑ ύψους 10.000 ευρώ, αλλά επιλέγει να τον εξοφλήσει σε τρεις δόσεις - 4.000 ευρώ την πρώτη, 3.000 ευρώ τη δεύτερη και 3.000 ευρώ την τρίτη -, κερδίζει μηνιαίως προσαυξήσεις ύψους 30 ευρώ.

Ταυτόχρονα, αν ο φορολογούμενος καταβάλει τα 10 ευρώ, τότε θεωρείται ότι έχει αρχίσει να αποπληρώνει και χάνει το δικαίωμα χαριστικής ρύθμισης, που είχε όταν η εφορία τον καλούσε μετά από ενάμισι χρόνο, για τη μη υποβολή της δήλωσης.

Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, είχε αναφερθεί πρόσφατα, σε δημόσια ομιλία του, στο γεγονός ότι το ισχύον σύστημα στην ουσία πριμοδοτεί τους ασυνεπείς, προσφέροντάς τους περισσότερες διευκολύνσεις.

Πλέον, το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών θα γνωρίζει - με τη νέα διαδικασία - άμεσα ποιος δεν έχει υποβάλει δήλωση. Τη σκυτάλη θα παίρνουν πλέον οι ελεγκτές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι πάλι δεν υπάρχει μέριμνα για το ΦΠΑ της χονδρικής, όπου πολλές επιχειρήσεις κόβουν τιμολόγια, πληρώνουν το φόρο, αλλά εισπράττουν με καθυστέρηση - πολλές φορές και ποτέ - το ποσό, που έχουν λαμβάνειν.