Φως στο γρίφο του κατώτατου μισθού αναμένεται να ρίξουν οι επικεφαλής της τρόικας σε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση.
Στην συνάντηση θα εξετασθεί μεταξύ άλλων η πρόβλεψη του Ν.4046/2012 σύμφωνα με την οποία από το πρώτο τρίμηνο του 2014 η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει το σύστημα του κατώτερου μισθού με σκοπό πιθανές βελτιώσεις πάνω στην απλότητά του και την αποτελεσματικότητα στη προώθηση της απασχόλησης και της μάχης έναντι της ανεργίας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Ουσιαστικά στα πλαίσια της εν λόγω διάταξης η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο. Η Κυβέρνηση καθησυχάζει λέγοντας ότι ο νέος μηχανισμός θα συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Αν και τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ (μεικτά) για τους άνω των 25 ετών και τα 511 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών, μένει να αποδειχθεί εάν την ίδια άποψη έχουν και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ .
Ακόμη, εκτός από τον νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι κ.κ. Πολ Τόμσεν, Ματθίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ θα ανταλλάξουν απόψεις για προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, ενώ αναμένεται να εξετάσουν και την νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πληροφορίες αναφέρουν πως μόνον όσοι οφειλέτες είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά θα δικαιούνται να λάβουν περίοδο χάριτος για την πληρωμή των δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο αριθμός των δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να είναι 60 (5 έτη).