Δικαίωμα για "έξοδο" στη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών έχουν περίπου 300.000 ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, σύμφωνα με το "Έθνος".
Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που παραμένουν σε ισχύ και να "κλειδώσουν" το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις αφορούν δημοσίους υπαλλήλους, εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες.
Ανάλογα με την κατηγορία, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης ξεκινούν από 15 και φτάνουν τα 37, ενώ η σύνταξη μπορεί να είναι πλήρης ή μειωμένη.
Για παράδειγμα, στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών) πλήρη σύνταξη στα 60 δικαιούνται οι γυναίκες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.
Για τους άνδρες στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών είναι εφικτή η έξοδος στα 60 με 25ετία, αρκεί η θεμελίωση να έγινε μέχρι το τέλος του 2012.
Σε περίπτωση που η θεμελίωση έγινε τη διετία 2011-2012, το όριο για μειωμένη σύνταξη είναι ακόμα χαμηλότερο και κυμαίνεται από τα 56 έως τα 58 έτη. Μεγαλύτερα περιθώρια επιλογής έχουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, καθώς μια σειρά ρυθμίσεων επιτρέπουν την έξοδο στα 60. Συγκεκριμένα, διατάξεις οδηγούν στη σύνταξη με 4.500 ή με 10.000 ημέρες ασφάλισης, ανάλογα με την κατηγορία (στην περίπτωση της πρόωρης συνταξιοδότησης υπάρχουν διακυμάνσεις στο ποσοστό της μείωσης).
Τέλος, αυστηρότερο είναι το πλαίσιο για όσους ελεύθερους επαγγελματίες επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών.
Τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για την πλήρη σύνταξη ξεκινούν από 35 και φτάνουν τα 37, ανάλογα με το έτος θεμελίωσης (πάντως, το δικαίωμα κλειδώνει με 10.500 ημέρες ασφάλισης).