Σε συστράτευση κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης τους εργαζόμενους στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκτέλεση του Προϋπολογισμού, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως οι υπηρεσίες του υπουργείου πρέπει να σταθούν κοντά στους πολίτες.
Σε επιστολή που απηύθυνε προς τους εργαζόμενους σε Εφορίες και Τελωνεία, αλλά και στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου, ο κ. Θεοχάρης σημειώνει πως ο εισπρακτικός μηχανισμός αποτελεί το θεματοφύλακα του Κρατικού Προϋπολογισμού και πρέπει να τον προφυλάξει από αστοχίες.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων τόνισε πως οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες πρέπει να σταθούν κοντά στους πολίτες που δοκιμάζονται. "Πρέπει να νιώσουμε τις δυσκολίες τους, δυσκολίες που σε μεγάλο βαθμό περνάμε και εμείς με τις οικογένειές μας και να τους σταθούμε. Ο ρόλος μας είναι υποστηρικτικός των φορολογούμενων και οφείλουμε να σταθούμε αρωγοί στο πλάι τους. Δίπλα στον εργοδότη που δοκιμάζεται. Στο πλευρό του οικογενειάρχη που δυσκολεύεται και πιέζεται καθημερινά", τονίζεται στην επιστολή.
Σημειώνεται πως προ μιας εβδομάδας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία σημείωνε πως η πτώση των φορολογικών εσόδων δε θα πρέπει πλέον να ξαφνιάζει κανέναν και κυρίως την ηγεσία του υπουργείου, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων έχει προ πολλού εξαντληθεί.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα έσοδα στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2013 καταγράφουν ήδη απόκλιση 500 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου και κινούνται σχεδόν 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των εσόδων
Λίγο μετά τις 10 ξεκίνησε νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ.Μαυραγάνης και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ.Θεοχάρη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πορεία των εσόδων.
Παράλληλα, σήμερα στις 5 το απόγευμα θα συνεδριάσει στο υπουργείο Οικονομικών η επιτροπή αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, η οποία έχει αναλάβει να αποκρυσταλλώσει έως τον Απρίλιο τις τελικές προτάσεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης και οι Χ.Θεοχάρης, Ν.Καραβίτης, Απ.Ρεφένες, Γ.Κριτσέλης, Χ.Κυριαζής, Θ.Βάρδας, Γρ.Ταπεινός, Γ.Φασούλας, Γ.Σταυρόπουλος, Σ.Πέτσας, Σ.Ρίτσου, Γ.Μπέη και Στ.Κουτνατζής αναμένεται να συζητηθούν τα εξής:
- Η απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με περιορισμό των διακρίσεων των προτιμησιακών καθεστώτων, και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να επιτραπεί η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών όσο η απόδοση εσόδων βελτιώνεται. Η μεταρρύθμιση αυτή θα αφορά στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων.
-Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου φοροαπαλλαγών με νέα βάση εισοδηματικών, κοινωνικών και δημογραφικών κριτηρίων.
-Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου συμβιβασμού προστίμων, με απλοποίηση του συστήματος των χρηματικών προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους καθώς και θεσμοθέτηση συστήματος επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων τα οποία είναι δυνατό να εισπραχθούν.
-Η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου το οποίο θα αποβλέπει στην πλήρη αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων (ακίνητη και κινητή περιουσία) και μέσω αυτού θα υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης του επιπέδου διαβίωσης σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.
-Η θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες εταιρείες που θα περιέχει τεκμήρια για την ανίχνευση ελεγχόμενων εταιρειών που έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς, όπως αυτό της πραγματικής διοίκησης της επιχείρησης, με σκοπό να αποκαλυφθούν αυτές και να φορολογηθούν στην Ελλάδα.
-Η θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τη φοροδιαφυγή ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι σε φορολογούμενους με υψηλή φορολογητέα βάση, των ατόμων με μεγάλο πλούτο καθώς και των αυτοαπασχολούμενων. Θα υπάρξει ιδιαίτερη αντιμετώπιση της εκ προθέσεως μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής, καθώς ο φορολογικός συμβιβασμός και η πληρωμή των φόρων δεν θα καταργούν τον αξιόποινο χαρακτήρα της.
-Η ενοποίηση της νομοθεσίας περί ενδοομιλικών συναλλαγών με την τεκμηρίωση της τιμολογιακής πολιτικής των συνδεδεμένων επιχειρήσεων στις διασυνοριακές τους συναλλαγές.
-Η επαναξιολόγηση των φόρων υπέρ τρίτων μέσω της κατάργησης αυτών που δεν έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα και της διατήρησης όσων έχουν ανταποδοτικά οφέλη στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
- Η αντικατάσταση των επιτροπών διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών από νέο θεσμό, ώστε να επιταχυνθεί η επίλυση των φορολογικών διαφορών μέσω μιας εναλλακτικής διαδικασίας πιο αποτελεσματικής και προσβάσιμης σε σχέση με τις προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια.
-Η αντιμετώπιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με αλλαγή νομοθεσίας του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων εσόδων (ΚΕΔΕ).
-Η Κατάρτιση Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
- Η αναπροσαρμογή στους συντελεστές ΦΠΑ, τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, του φόρους πολυτελείας, και εν γένει παρεμβάσεις στους έμμεσους φόρους.