Μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.Φο.Μ.) και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που είχε κατατεθεί τον Μάρτιο του 2012 ως πρόταση νομού στη Βουλή από 70 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί τον κορμό του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την αυθημερόν απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο.
Το σχέδιο, στο οποίο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, βασίζεται ουσιαστικά σε πρόταση, που είχε επεξεργαστεί το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και οι φοροτεχνικοί κ. Γιώργος Κορομηλάς και Απόστολος Αλωνιάτης, αλλά και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Η πρόταση των φορέων προέβλεπε την εφαρμογή ηλεκτρονικού προγράμματος άμεσης και ταυτόχρονης με τις συναλλαγές είσπραξης του ΦΠΑ, με την καθιέρωση χωριστού λογαριασμού ΦΠΑ των εμπόρων.
Ουσιαστικά, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους - βάσει του σχεδίου - θα εισέπραττε άμεσα ποσοστό του ΦΠΑ μέσω προγράμματος, που θα εφάρμοζαν οι τράπεζες για τον αυτόματο διαχωρισμό του ΦΠΑ από το υπόλοιπο ποσό εισπράξεων και την ανάλογη παρακράτηση του ποσοστού υπέρ του Δημοσίου.
Οι ίδιοι συντάκτες της πρότασης σημείωναν πως το κόστος δημιουργίας και λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος θα ήταν υψηλό, και ότι η άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ ίσως οδηγούσε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε προβλήματα ρευστότητας, διότι θα έχαναν χρήματα, που χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης. Για το λόγο αυτό, τόνιζαν πως το μέτρο θα έπρεπε να συνδυαστεί με επιστροφή ποσοστού του ΦΠΑ στους εμπόρους.