Νέα καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων αναμένεται να προκαλέσει η αυστηροποίηση των ποινών για τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία με σκοπό να μπει φρένο στις μαϊμού συντάξεις και να μπει φρένο στην παραβατικότητα που εμφανίζεται σε διάφερες περιπτώσεις απόδοσής τους.
Οι καθυστερήσεις αναμένεται να είναι της τάξεως των 3-5 μήνών, σύμφωνα με πολυνομοσχέδιο. Οι ποινές θα ξεκινούν από τη φυλάκιση, έως την απόλυση των υπαλλήλων, ενώ προβλέπονται ποινές και για μικρά παραπτώματα και, όπως σημείωναν στελέχη των Ταμείων, “είναι σίγουρο που η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του χρόνου έκδοσης της σύνταξης, καθώς δύσκολα θα παίρνει κάποιος την ευθύνη της υπογραφής”, σύμφωνα με ρεπορτάζ του enet.gr.
Σε διατάξεις του νομοσχεδίου εκφράζει τις αντιρρήσεις της και η Ομοσπονδία Προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς προβλέπεται 3μηνη φυλάκιση από αμέλεια και τάσσεται υπέρ της ad hoc πάταξης της παραβατικότητας.
Ποιες ποινές περιλαμβάνονται σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:
1. Υπάλληλος που προβαίνει σε παράνομη πράξη ή παράλειψη από την οποία δύναται να προκληθεί βλάβη στο ασφαλιστικό σύστημα και τα συμφέροντα των ασφαλισμένων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους εφόσον η πράξη του δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη. Στην περίπτωση που η ανωτέρω πράξη τελείται από αμέλεια επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες.
2. Το ελληνικό Δημόσιο, ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης, ο ΟΑΕΔ και κάθε άλλο θιγόμενο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου έχουν αξίωση αποζημιώσεως κατά του αρμόδιου υπαλλήλου και του τυχόν άμεσα ωφελούμενου, οι οποίοι ευθύνονται εις ολόκληρον για την αποκατάσταση της ζημίας που προκλήθηκε λόγω της μη συμμόρφωσης του υπαλλήλου με τις διατάξεις του νόμου αυτού.
3. Υπάλληλος που με οποιαδήποτε σχέση υπάγεται στο στενό ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και με πράξη ή παράλειψη συνετέλεσε στην παράνομη χορήγηση επιδόματος, σύνταξης ή οποιασδήποτε άλλης οικονομικής παροχής με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημίας εις βάρος του ασφαλιστικού φορέα τιμωρείται με διοικητική ποινή προσωρινής παύσης ή προσωρινού αποκλεισμού από την παροχή υπηρεσιών του από 6 - 12 μήνες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης ή το μέγεθος της απειλούμενης βλάβης.
4. Σε περίπτωση πρόκλησης οικονομικής βλάβης άνω των 150.000 ευρώ, επιβάλλεται η ποινή της οριστικής παύσης, άλλως αποκλεισμού από την παροχή των υπηρεσιών τους ή καταγγελίας της σύμβασής τους με τον φορέα στον οποίο ανήκουν.
5. Αν προκλήθηκε οικονομική ζημία επιβάλλεται ισόποσο πρόστιμο στον υπάλληλο που την προκάλεσε εφαρμοζομένων των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Διοικητικών Εσόδων. Το πρόστιμο του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου φορέα.
6. Οι διοικητικές ποινές επιβάλλονται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου στο οποίο υπάγεται πειθαρχικά ο υπαίτιος υπάλληλος.
7. Για την πρόσληψη ιατρού ή την κατάρτιση οποιασδήποτε μορφής σύμβασης, πρέπει να ζητούν από τον ενδιαφερόμενο να προσκομίσει σχετική βεβαίωση από τον ιατρικό σύλλογο στον οποίο υπάγεται, σχετικά με το ότι δεν εκκρεμεί εις βάρος του καταδίκη ή διοικητική ποινή.