Μεγάλο πλήγμα στα "φαστφουντάδικα" της γειτονιάς αλλά και στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού επέφερε η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς οι πολίτες, με τα πενιχρά τους πλέον εισοδήματα, αδυνατούν να πάρουν ακόμη και σουβλάκι... Πάντως ο υφυπουργός οικονομικών Γ. Μαυραγάνης υποσχέθηκε για ακόμη μια φορά μείωση του ΦΠΑ, αλλά ουσιαστική απόφαση δεν υπάρχει.
Συγκεκριμένα περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών λόγω της οικονομικής ύφεσης και η αύξηση του ΦΠΑ από 8% σε 23%, η οποία επιδείνωσε το ήδη αρνητικό κλίμα, επηρέασαν σημαντικά τα καταστήματα εστίασης.
Ο εγχώριος κλάδος εστίασης σε καταστήματα fast food εξετάζεται σε μελέτη της Hellastat Α.Ε., σύμφωνα με την οποία το 2011 ο τομέας της πίτσας εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση με 30%, ενώ ακολούθησαν το σουβλάκι με 28%, τα fast food με 26%, οι αλυσίδες πώλησης σάντουιτς και σνακ με 24%, οι αλυσίδες πώλησης καφέ με 24% και τα επώνυμα εστιατόρια με 23%. Πολλές επιχειρήσεις έχουν εξέλθει από την αγορά, ενώ εκτιμάται ότι το 2012 η απασχόληση στο κλάδο μειώθηκε κατά 20%.
Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 9% προκειμένου να τονωθεί η αγορά κάτι που σκέφτεται η κυβέρνηση όμως ακόμη δεν έχει πάρει την έγκριση της τρόικας.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός οικονομικών Γ. Μαυραγάνης δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ και ερωτηθείς για τον ΦΠΑ στην εστίαση, σημείωσε με έμφαση ότι: "Είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να μπορέσει να επαναφέρει το ΦΠΑ στην εστίαση στην προηγούμενη κατάσταση αλλά όπως είπε, προϋπόθεση είναι να επιτευχθεί μια δημοσιονομική σταθερότητα ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες από αυτήν την απόφαση".