Δέσμευσαν 238 εκατ. ευρώ για ξέπλυμα χρήματος

Σχεδόν 4.000 υποθέσεις (333 ανά μήνα) χειρίστηκε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης το 2012.

Στη χρονιά που πέρασε και λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ως βασικού αδικήματος για το ξέπλυμα χρήματος, αποτέλεσε πρωταρχικό στόχο της Αρχής.

Οι στοχευμένες προσπάθειες εντοπισμού των υπολοίπων κατηγοριών οικονομικών εγκλημάτων συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς καταλήγοντας σε εξάρθρωση εστιών οργανωμένου εγκλήματος στη χώρας μας. Εξίσου σημαντική πρόκληση αποτέλεσε και η συμβολή της μονάδας στη σφαιρική αντιμετώπιση της διαφθοράς μέσω του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων.

Σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία της Αρχής το 2012 χειρίστηκε 3.923 υποθέσεις,  εκ των οποίων 3.191 ολοκληρώθηκαν και 732παραμένουν προς διερεύνηση. Η Αρχή προχώρησε το 2012 σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 238 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 97,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Αναλυτικά τα απολογιστικά στοιχεία της Αρχής : http://www.hellenic-fiu.gr/images/stories/files/STATISTICS%202012.pdf