Πώς να γλιτώσετε την κατάσχεση από την εφορία

Με την εφορία να εξαντλεί την αυστηρότητά της πλέον για όσους χρωστούν στο Δημόσιο – ακόμα και για τις περιπτώσεις, που ο φορολογούμενος δεν είναι μπαταχτσής, αλλά αποδεδειγμένα αδυνατεί να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του -, το βασικό ερώτημα όλων είναι πώς θα αποφύγουν την κατάσχεση οποιωνδήποτε περιουσιακών τους στοιχείων, κινητών και ακίνητων.

Με δεδομένο ότι η πολλά υποσχόμενη ρύθμιση, που προαναγγέλλει διαρκώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ας δούμε πώς μπορείτε να εκμεταλλευθείτε τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, αφού η μοναδική λύση για την αποφυγή κατάσχεσης είναι η ρύθμιση χρεών.

ΒΗΜΑ 1 :

Επισκέπτεστε την εφορία, όπου υπάγεστε, και, συγκεκριμένα, το δικαστικό της τμήμα, όπου και θα ενημερωθείτε για το σύνολο της οφειλής σας.

ΒΗΜΑ 2 :

Εκεί, θα αιτηθείτε και της ρύθμισης, επικαλούμενοι λόγους οικονομικής δυσπραγίας. Οι έφοροι έχουν λάβει σαφείς εντολές από το υπουργείο Οικονομικών να διευκολύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους φορολογούμενους, που αποδεδειγμένα έχουν αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους.

ΒΗΜΑ 3 :

Οι όροι της ρύθμισης εξαρτώνται από το πόσα μόρια θα πάρετε κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του αιτήματός σας. Οι δόσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι τις 26. Η μοριοδότηση καθορίζεται με βάση :

Αν η αιτούμενη ρύθμιση είναι η πρώτη,
ποια είναι η οικονομική κατάστασή σας (εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία κλπ.),
ποιο είναι το φορολογικό παρελθόν σας (αν, δηλαδή, επανειλημμένα είστε ασυνεπείς απέναντι στην εφορία),
την τελική κρίση του εφόρου.
Αν τελικά πάρετε το πράσινο φως για τη ρύθμιση και δεν πληρώσετε τρεις δόσεις, τότε βγαίνετε εκτός ρύθμισης.

Στη συνέχεια, έχετε τη δυνατότητα να υπαχθείτε ξανά. Επισκέπτεστε απευθείας τον προϊστάμενο της ΔΟΥ, με τη διαφορά ότι πρέπει να προκαταβάλλετε το 15% του οφειλόμενου ποσού και ότι η δόσεις θα είναι μειωμένες, αφού θα χάσετε μόρια, λόγω της προηγούμενης – και αποτυχημένης από την πλευρά σας - ρύθμισης.

Αν γίνει αποδεκτό και αυτό το αίτημά σας, αλλά χάσετε τελικά και αυτή τη ρύθμιση – μην αποπληρώνοντας πάλι τρεις δόσεις -, έχετε μια τελευταία ευκαιρία.

Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για να υπαχθείτε και σε αυτή τη ρύθμιση, είναι να προσκομίσετε εγγυητική επιστολή τραπέζης.