Στα επίπεδα αγοραίων τιμών οι αντικειμενικές αξίες

Στο τραπέζι βάζει το υπουργείο οικονομικών για ακόμη μια φορά, την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές και συγκροτείται νέα επιτροπή.

Πρόκειται για ακόμη μια προσπάθεια του υπουργείου οικονομικών, καθώς οι προηγούμενες έπεσαν στο κενό και το μόνο που συνέβη ήταν να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, ωστόσο αυτή τη στιγμή ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τις αγοραίες τιμές.

Έτσι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, συγκροτείται επιτροπή που θα υποβάλει τις προτάσεις της έως τις 28 Φεβρουαρίου καθώς θα πρέπει να σημειωθεί οτι η σύγκλιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών αποτελεί δέσμευση που έχει αναληφθεί με το μνημόνιο.

Αυτό που παραμένει ερώτημα είναι αν θα υπάρξει μείωση των τιμών προς τις πραγματικές αξίες αφού οι αγοραίες τιμές των ακινήτων, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σήμερα, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της κρίσης.

Σημειώνεται ότι μείωση των σημερινών αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα χαμηλότερα επίπεδα που βρίσκονται οι εμπορικές τιμές τους, θα έχει ως αποτέλεσμα στις περιοχές αυτές να προσαρμοστούν ανάλογα και οι φόροι που καταβάλλονται σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σημειώνεται ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα αποτελέσουν τη βάση επι της οποίας θα υπολογισθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εφαρμοσθεί απο το δεύτερο εξάμηνο του 2013, μέτρο το οποίο προβλέπεται επίσης στο μνημόνιο. Οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα επεκταθουν σε όλη τη χώρα αφού με το νέο φόρο θα επιβαρύνονται πλέον και τα αγροτεμάχια.