Πότε και πόσο θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι

Στο τέλος του μήνα και σε διαφορετικές ημερομηνίες θα πληρώνονται οι συνταξιούχοι τις "κουτσουρεμένες" συντάξεις.

Οι αλλαγές για τους συνταξιούχους είναι πολλές, καθώς όχι μόνο δεν θα πληρώνονται τις συντάξεις στις ημερομηνίες που γνώριζαν μέχρι σήμερα, αλλά θα δουν και το ποσό μειωμένο.

Συγκεκριμένα πλέον θα καταβάλλονται οι συντάξεις προκειμένου να μην δημιουργείται πρόβλημα στις τράπεζες εξαιτίας της προσέλευσης μεγάλου αριθμού συνταξιούχων την ίδια μέρα.

Ταυτόχρονα οι συνταξιούχοι με σύνολο αμοιβών πάνω από 1.000 ευρώ καθώς θα ξεκινήσει η εφαρμογή των περικοπών που αποφασίστηκαν με το νέο Μνημόνιο. Συγκεκριμένα, με το νέο Μνημόνιο επιβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 μειώσεις από 5% έως 20% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Οι περικοπές θα γίνουν σταδιακά και σε τέσσερις δόσεις.

Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά τις ημερομηνίες πληρωμής το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), θα καταβάλλει τις συντάξεις την προτελευταία εργάσιμη μέρα κάθε μήνα, την τελευταία εργάσιμη τα υπόλοιπα ταμεία, ενώ ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) μια ημέρα μετά.

Συγκεκριμένα, οι συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, οι συντάξεις των άλλων Ταμείων στις 31 του μηνός και την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.

Χωρίς σύνταξη θα μείνουν από αυτόν το μήνα, περισσότεροι από 26 χιλιάδες δικαιούχοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, οι οποίοι δεν προσήλθαν να απογραφούν, ενώ έχουν ήδη διακοπεί 11.095 συντάξεις του ΙΚΑ.

Πόσο μειώνονται οι συντάξεις
-Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.000,01 ευρώ έως 1.500 ευρώ γίνεται μείωση 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.

-Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της μείωσης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.

-Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.

-Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω γίνεται μείωση 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.

Για τις προαναφερθείσες μειώσεις λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των συντάξεων που καταβλήθηκαν έως τις 31.12.2012.