Κατάργηση αντικειμενικών αξιών ζητάει η τρόικα

Να ανατρέψει το καθεστώς στη φορολόγηση των ακινήτων θέλει η τρόικα. Οι δανειστές προτρέπουν να καταργηθεί το σύστημα των αντικειμενικών αξιών και να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με το "Έθνος" οι απόψεις τους διατυπώθηκαν με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθείται για τα τραπεζικά δάνεια των νοικοκυριών, τα οποία έχουν περιέλθει σε δεινή θέση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι στη διάρκεια επικοινωνίας στελεχών του υπουργείου με κλιμάκιο των δανειστών της χώρας, οι τελευταίοι ζήτησαν να παύσει η ισχύς του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Το επιχείρημά τους είναι πως πρόκειται για μία στρεβλή μέθοδο η οποία δεν αποδίδει στην πραγματικότητα τις τιμές αγοραπωλησίας των ακινήτων, με αποτέλεσμα αφενός να υπάρχει φοροδιαφυγή και αφετέρου να προκαλείται "φούσκα" στην αξία τους.

Φαίνεται ότι ζητούν να αντικατασταθεί από μία ανεξάρτητη αρχή από επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι θα έχουν ως ευθύνη τον υπολογισμό των πραγματικών αξιών των ακινήτων.

Επίσης οι δανειστές, στο πλαίσιο της εξέτασης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των δανείων νοικοκυριών που έχουν βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση από την κρίση, φέρεται να έχει εγείρει εκ νέου ζήτημα για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας επιμένουν στο άνοιγμα των πλειστηριασμών κατοικιών για τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια, προκειμένου να "αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά". "Θα πέσουν οι τιμές, αλλά θα βρεθούν αγοραστές και αυτές τότε θα ανέβουν ξανά", φέρονται να υποστηρίζουν.