Συστάθηκε για να διευκολύνει τις σχέσεις μεταξύ κράτους και φορολογουμένων, σε περιπτώσεις, που υπάρχουν διαφωνίες για την επιβολή προστίμων και άλλων ποινών.
Πρόκειται για την Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, στην οποία καταλήγουν υποχρεωτικά υποθέσεις, για ποσά άνω των 150.000 ευρώ και προαιρετικά άνω των 50.000 ευρώ.
Ο σκοπός της σύστασής της ήταν να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα φορολογικά δικαστήρια για αυτές τις διαφορές. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις, που αφορούν σε μεγάλες επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα.
Έτσι, στον τέταρτο όροφο του κτιρίου της οδού Πανεπιστημίου συνωστίζονται κάθε Τετάρτη, οπότε και συνεδριάζει η Επιτροπή, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, στελέχη εταιριών, μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, περιμένοντας στη σειρά τους, μήπως και προλάβουν να διευθετήσουν την υπόθεσή τους.
Το γεγονός, όμως, ότι η Επιτροπή συνεδριάζει μόνο μια φορά την εβδομάδα έχει ως αποτέλεσμα να διεκπεραιώνει όχι περισσότερες από 12 με 13 υποθέσεις κάθε φορά. Τι σημαίνει αυτό ;
Ότι ήδη έχουν συσσωρευθεί – ούτε λίγο, ούτε πολύ – πάνω από 2.000 υποθέσεις προς επίλυση.
Ότι, στην ουσία, η Επιτροπή, που συστάθηκε για να αποσυμφορήσει τα δικαστήρια και να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες, έχει πάθει έμφραγμα και στην ουσία καθυστερεί ακόμα περισσότερο τις λύσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, για τις υποθέσεις άνω των 300.000 ευρώ, η διαφορά επιλύεται σε περίπου τέσσερις μήνες, ενώ για τα μικρά ποσά, των 50.000 ευρώ, ο χρόνος αναμονής είναι διπλάσιος και – σε πολλές περιπτώσεις – φτάνει και το δεκάμηνο !
Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται η δημιουργία τριμελών – και όχι πενταμελών – τοπικών επιτροπών σε όλη τη χώρα, ώστε να αποσυμφορηθεί η κεντρική Επιτροπή, αφού σε αυτή σήμερα καταφτάνουν υποθέσεις από όλη την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει καταγραφεί καμία πρόοδος στη σύσταση αυτών των οργάνων.