Μια μορφή θέρμανσης εντελώς διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ένα σπίτι και σε πολλές τις περιπτώσεις η υπάρξή της είναι τόσο διακριτική, με αποτέλεσμα να περνάει σχεδόν απαρατήρητη – τουλάχιστον σε ότι αφορά την ύπαρξή της και όχι την απόδοση. Τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης θα μπορούσε κανείς να τα παρομοιάσει με το τελάρο ενός ζωγράφου.
Κατασκευάζονται από διαφόρους συνδυασμούς υλικών , που επιτρέπουν την εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας και τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα. Σε αντίθεση με τα συμβατικά μέσα – καλοριφέρ και air condition – η θέρμανση δεν χάνεται όταν ανοίξουν τα παράθυρα, καθώς η λειτουργία τους βασίζεται κυρίως, στην αποθήκευση της θερμότητας στα δομικά στοιχεία και τα αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι μας. Όπως λέει στο news.gr, o πολιτικός μηχανικός και υπεύθυνος τεχνικής υποστήριξης δικτύου, της εταιρείας REDWELL, Τάσος Ζαχαριάδης, “τα αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι απορροφούν την υπέρυθρη ακτινοβολία και στεγνώνουν από την υγρασία , με τον ίδιο τρόπο που στεγνώνει το οποιοδήποτε αντικείμενο όταν εκτίθεται στον ήλιο. Τα αυστριακά πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης REDWELL, έχουν αποσπάσει την ενεργειακή πιστοποίηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , ως κορυφαία σε θέματα κατανάλωσης και θερμικής άνεσης . Πολύ σημαντικό επίσης είναι, πως με την χρήση της υπέρυθρης θέρμανσης, o χρήστης απολαμβάνει , πολύ ευεργετικά αποτελέσματα σε όλα τα συστήματα του οργανισμού , με κύρια επίδραση , την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πάνελ υπέρυθρης θερμότητας σε μορφή καθρέφτη
Συγκρίνοντας τα συμβατικά θερμαντικά σώματα με το πάνελ υπερύθρων, ο κύριος Ζαχαριάδης αναφέρει ότι τα πρώτα θερμαίνουν το χώρο με αέρα ξεραίνουν την ατμόσφαιρα, ενώ αντίθετα η υπέρυθρη θέρμανση έχει την ιδιότητα να μεταφέρει την υγρασία από τους τοίχους στον αέρα, δημιουργώντας μία μικρή ποσότητα υγρασίας που προέρχεται από τους στεγνούς τοίχους χωρίς να ξεραίνει τον περιβάλλοντα χώρο.
Όπως διευκρινίζει ο κύριος Ζαχαριάδης για κάθε χώρο συνήθως χρειάζεται ένα πάνελ ισχύος 250 έως 1400 watt, ενώ σε μεγαλύτερους χώρους – όπως το σαλόνι – απαιτούνται συνήθως παραπάνω από ένα. “Καταναλώνει το 50% σε σχέση με τα υπόλοιπα ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης και περίπου 70% λιγότερο από τον συμβατικό καυστήρα, αν λάβουμε υπόψη τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου”, διευκρινίζει.
Εκτός από σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης, δεν χρειάζονται συντήρηση – όπως ο καυστήρας ή τα άλλα θερμαντικά μέσα, δεν εκπέμπουν καυσαέρια στην ατμόσφαιρα και η εγκατάστασή τους στο χώρο είναι πολύ απλή.
Στο κάθε ένα από αυτά υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης διαφόρων σχεδίων και χρωμάτων στην επιφάνεια τους, ώστε να μοιάζουν με έργα τέχνης. Το σχέδιο είτε προτείνεται από τους αντιπροσώπους, είτε μπορεί ο κάθε πελάτης να επιλέξει ένα της αρεσκείας του.
Η απόδοση του υπερυθρου θερμαντικού σώματος εξαρτάται από τον όγκο, την μόνωση καθώς και την τοποθεσία του χώρου. Σε περίπτωση που η μόνωση του χώρου δεν είναι καλή προτείνεται να χρησιμοποιηθεί πάνελ με την αμέσως μεγαλύτερη ισχύ από την υπολογισμένη για τα αντίστοιχα τετραγωνικά. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε, όπως συμφωνούν οι ειδικοί του χώρου, δεν είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς το κόστος τους, αν δεν προηγηθεί μελέτη από μηχανικό στο χώρο.
Όπως συμβουλεύει, ο κύριος Ζαχαριάδης τους υποψήφιους καταναλωτές, καλό είναι να εμπιστεύονται μόνο πιστοποιημένα προϊόντα και να ζητούν τις πιστοποιήσεις εγγράφως. “Είναι σημαντικό να ζητάει κανείς να μάθει την χώρα προέλευσης και κατασκευής με στοιχεία εργοστασίου και στοιχεία επικοινωνίας με αυτό, δεδομένου ότι με τη ραγδαία ανάπτυξη της υπέρυθρης θέρμανσης, παρουσιάζονται πολλά κρούσματα εξαπάτησης του κοινού”, καταλήγει.