Πώς θα γλιτώσουν πρόστιμα οι καταθέτες του εξωτερικού

Οδηγίες σε 54.000 φορολογουμένους που απέστειλαν εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο 2009-2011 για τις προϋποθέσεις δικαιολόγησης των διαφορών που έχουν προκύψει μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων τους και των καταθέσεών τους στην αλλοδαπή παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Στην περίπτωση που οι διαφορές αυτές εν μέρει ή στο σύνολό τους δεν δικαιολογούνται, θα πρέπει να υποβληθεί συμπληρωματική ή αρχική δήλωση εντός της προθεσμίας που αναγράφεται στην πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Ο δε φορολογούμενος εντός της ίδιας προθεσμίας θα πρέπει να καταθέσει στην αρμόδια ΔΟΥ πλήρη φάκελο δικαιολογητικών που θα περιλαμβάνει:

- Στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό ή να τεκμηριώνουν ότι όλο το έμβασμα δεν ανήκει στο πρόσωπο που εμφανίζεται στα στοιχεία των τραπεζών, καθώς και πλήρη στοιχεία των συνδικαιούχων του εμβάσματος.
- Όλα τα αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των εκκαθαριστικών που έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μέχρι το οικονομικό έτος 2004, εφόσον επικαλείται διαθέσιμα κεφάλαια για τα έτη αυτά.
- Τυχόν αντίγραφα αρχικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν με την ανωτέρω διαδικασία με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να προσέρχονται στην ειδική εφαρμογή του TAXISnet, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν, προκειμένου να εγγράψουν σε συγκεκριμένα σημεία που τους ζητείται τυχόν ύπαρξη πλεονάζοντος κεφαλαίου παλαιότερων χρήσεων το οποίο εφόσον προκύπτει μπορεί να δικαιολογεί μέρος ή ολόκληρη τη διαφορά μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων.

Αν δεν δικαιολογήσουν τις διαφορές ή δεν υποβάλλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις οι εν λόγω φορολογούμενοι θα καταβάλουν φόρο 45% επί των διαφορών (ποσών) που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν.