Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις που παιδιά, ανίψια και άλλοι συγγενείς... ξέχασαν να δηλώσουν θανάτους δικαιούχων στο ΙΚΑ με αποτέλεσμα να εισπράττουν συντάξεις ακόμη και για ολόκληρη δεκαετία προκαλώντας τεράστια ζημιά στο Ίδρυμα. Σε αυτήν τη φάση 383 περιστατικά έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, με το Ταμείο να διεκδικεί -μόνο για τις συγκεκριμένες υποθέσεις- το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος" στη δικαιοσύνη έχουν ήδη φτάσει οι εννιά πιο "ακριβές" υποθέσεις για τον ασφαλιστικό φορέα, με τη ζημιά να ξεκινά από τα 99.686 και να φτάνει έως και τα 175.476 ευρώ!
Ανάλογη είναι η ζημιά που έχει προκληθεί στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας από αναπήρους-μαϊμού.
Σε πλιάτσικο εις βάρος του ΙΚΑ επιδίδονταν για πολλά χρόνια συγγενείς νεκρών συνταξιούχων και ανάπηροι-μαϊμού, με τις αποκαλύψεις πλέον να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.
Σε πολλές από τις υποθέσεις που αποκαλύπτονται οι συντάξεις εισπράττονταν παράνομα ακόμα και για δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο... λογαριασμός για το ΙΚΑ.
Σημειώνεται ότι στη διακοπή περισσότερων των 50.000 συντάξεων προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής στα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα ταμεία, στο ΙΚΑ δεν εμφανίστηκαν ποτέ για να απογραφούν 11.095 δικαιούχοι, στον ΟΓΑ, αντίστοιχα, 12.800 και στον ΟΑΕΕ 30.000.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η απογραφή των συνταξιούχων των ταμείων της ΔΕΗ, της Αγροτικής και της Εθνικής Τράπεζας που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ και η προθεσμία της οποίας εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου 2013.
Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός οφείλεται κυρίως σε αμέλεια ή έλλειμμα πληροφόρησης και μετά τη διακοπή της χορήγησης των συντάξεων θα μειωθεί κατά πολύ.
Πλην όμως, αναμένεται να επαληθευτεί σημαντικός αριθμός παραβατών, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής όλων των συντάξεων, που εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου και έπειτα από την επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, που συνεχίζεται.
Στο μικροσκόπιο οι 400.000 συντάξεις χηρείας
Επίσης με έγγραφό του προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για το πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει η απογραφή των δικαιούχων συντάξεων χηρείας.
Στόχος του υπουργείου είναι η διαδικασία να γίνει με αξιόπιστο τρόπο ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα χορήγησης συντάξεων χηρείας σε άτομα που έχουν παντρευτεί εκ νέου. Σημειώνεται ότι σε παρόντα χρόνο οι συνολικοί δικαιούχοι απαριθμώνται σε 400.000 με τα τωρινά δεδομένα.