Αυξάνεται φέτος από δύο έως και πέντε έτη το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση με 4.500 ημέρες ασφάλισης (δηλαδή με 15ετία), ενώ όσοι ασφαλισμένοι δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 δικαιούνται πλέον πλήρη σύνταξη στα 67 και μειωμένη -όπου προβλέπεται- στα 62.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος" στην περίπτωση των 4.500 ημερών ασφάλισης η θεμελίωση δεν συντελείται με μόνη τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου, αλλά και του κατά περίπτωση ηλικιακού ορίου αθροιστικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως χιλιάδες ασφαλισμένοι εγκλωβίζονται στην αγορά εργασίας, καθώς είχαν στο τέλος του 2012 τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας, αλλά όχι το όριο συνταξιοδότησης.
Μεγάλες χαμένες είναι οι γυναίκες που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που επιβαρύνονται με πέντε επιπλέον έτη. Συγκεκριμένα, πέρυσι το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη διαμορφωνόταν στο 62ο έτος και φέτος εκτινάσσεται στο 67ο έτος.
Μάλιστα οι ανατροπές στα όρια ηλικίας αγγίζουν και όσους θέλουν να αποχωρήσουν με 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα. Το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά μία διετία για τους άνδρες και κατά μία πενταετία για τις γυναίκες και διαμορφώνεται στο 62ο έτος.
Διαβατήριο για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη μπορεί να αποτελέσει η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, ώστε να συμπληρωθούν οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης. Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το ποια πλασματικά έτη μπορούν να αναγνωριστούν και υπό ποιες προϋποθέσεις.
Σημειώνεται πως όσοι ασφαλισμένοι έχουν λιγότερες από 4.500 ημέρες εργασίας δεν δικαιούνται σύνταξη, εκτός αν υπαχθούν στις ειδικές διατάξεις που ισχύουν για τους ανασφάλιστους υπερηλίκους.