Περισσότερες από τριάντα αλλαγές επιφέρουν στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο στη Βουλή τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες κατατέθηκαν σήμερα.
Οι κυριότερες από αυτές αφορούν το μέτρο των αποδείξεων, καθώς πλέον μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι υποχρεούνται να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους, ενώ θα γίνονται πλέον αποδεκτές και αποδείξεις για δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, καθώς και για λήψη υπηρεσιών ή αγορά αγαθών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι κυριότερες αλλαγές που επιφέρουν οι νέες τροπολογίες είναι οι εξής:
- Το μέτρο της συλλογής αποδείξεων για έκπτωση φόρου ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι υποχρεούνται να συλλέξουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών ίσης με το 25% τουλάχιστον του εισοδήματός τους. Το ανώτατο ποσό των αποδείξεων ορίζεται στις 10.500 ευρώ, και επομένως φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 5.000 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με εισόδημα 42.000 και άνω θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ. Όσοι δεν καταφέρουν να συλλέξουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα υπόκεινται σε πρόσθετο φόρο ίσο με το 22% της αξίας που τους υπολείπεται.
- Στην αξία των αποδείξεων θα προσμετρώνται πλέον και τα δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, καθώς και οι δαπάνες για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και παραμένουν εκτός του εύρους του πεδίου δαπανών οι δαπάνες για ασφάλιστρα, ενώ διευκρινίζεται ότι δεν θα προσμετρώνται ιατρικές δαπάνες, διατροφή από διαζευγμένους συζύγους, δωρεές και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
- Διορθώνεται το “αλαλούμ” που δημιουργήθηκε χθες με τους επαγγελματίες της οικοδομής που δικαιούνται να μην εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και να τηρούν βιβλία, καθώς πλέον απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή μόνο όσοι έχουν ετήσια ακάθαρτα έσοδα κάτω των 5.000 ευρώ (και όχι 10.000 ευρώ, όπως ανακοινώθηκε χθες), ενώ θα υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν αποδείξεις όλοι όσοι ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών.
- Αναγνωρίζεται το δικαίωμα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν στα ταμεία, υποχρεωτικής ασφάλισης από 1/1/ 2013 και μετά.
- Αλλάζουν οι ρυθμίσεις για τις αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Ενώ με το αρχικό νομοσχέδιο η απόσβεση π.χ. των μέσων μεταφοράς ατόμων γινόταν σε πέντε χρόνια, με τη νέα διάταξη θα γίνεται σε δέκα χρόνια. Παράλληλα, η αξία παγίου που μπορούσε να αποσβεστεί στο σύνολό της μέσα στο ίδιο έτος που αποκτήθηκε το πάγιο, από τα 5.000 ευρώ που προβλέπονταν αρχικά, μειώνεται στα 1.500 ευρώ.
- Δεν υπάρχει πλέον η διάταξη που υπήρχε αρχικά στο νομοσχέδιο, η οποία αναφερόταν στην αναβαλλόμενη φορολογία για τις τράπεζες που είχαν υποστεί ζημιές λόγω του PSI, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο το πώς θα υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος που οφείλουν να καταβάλουν στο Δημόσιο. Η αρχική διάταξη όριζε: “Οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να συμψηφίσουν το φόρο που αναλογεί στις ζημιές τους από το PSI με το φόρο εισοδήματος που οφείλουν να καταβάλουν στο Δημόσιο. Ο φόρος για τις ζημίες είναι οριστική και εκκαθαρισμένη απαίτηση έναντι του Δημοσίου και παραγράφεται μετά από 30 έτη”.