Σε μια προσπάθεια να απλοποιήσει τα παραστατικά των συναλλαγών, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε τη Δευτέρα εγκύκλιο εφαρμογής του “Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών”. Ο συγκεκριμένος Κώδικας απαλλάσσει επαγγελματίες, οι οποίοι δεν υποχρεούνται να κόβουν θεωρημένες αποδείξεις όταν έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος τουλαχιστον ένα χρόνο πριν.
Τα σημαντικότερα σημεία του είναι ότι δεν υποχρεώνει πλέον τις ατομικές επιχειρήσεις και εταιρείες να θεωρούν βιβλία και στοιχεία. Αυτό αφορά ατομικές επιχειρήσεις και εταιρείες από 1/1/2013, ενώ τις απαλλάσσει και από την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων και βιβλίων τρίτης κατηγορίας (για Ε.Π.Ε.και Α.Ε.).
Όπως εξηγεί και συμπληρώνει ο φοροτεχνικός, Γιάννης Καραγεώργος στο news.gr, ελεύθεροι επαγγελματίες – ανάμεσά τους γιατροί, συμβολαιογράφοι, δημοσιογράφοι και άλλοι – πρέπει να εκδίδουν στο εξής αθεώρητα τιμολόγια και όχι δελτία παροχής υπηρεσιών για τις υπηρεσίες τους προς επαγγελματίες – επιχειρήσεις. Τα δελτία παροχής διατηρούνται μόνο για την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες.
Σημαντικό στοιχείο στην απλοποίηση των διαδικασιών είναι και ο χρόνος εγγραφής εσόδων και εξόδων στα λογιστικά βιβλία. Από την προθεσμία του ενός μηνός που ήταν μέχρι σήμερα αυξάνεται πλέον στους τρεις μήνες.
Απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ
Για να δικαιούται κάποιος απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση θεωρημένων αποδείξεων πρέπει τα εισοδήματά του αποδεδειγμένα να μην υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Κάποιος δηλαδή, ο οποίος έκανε έναρξη μέσα στο 2013 δεν δικαιούται της απαλλαγής γιατί πρέπει να προσκομίσει στον έφορο τα στοιχεία και να αιτηθεί απαλλαγή. Από τη στιγμή που δεν τα διαθέτει δεν μπορεί και να αποδείξει ότι βγάζει λιγότερα από 10.000 ευρώ το χρόνο.
Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον κύριο Καραγεώργο, ενέχει τον κίνδυνο να δηλώσει κάποιος ότι βγάζει κάτω από 10.000 το 2012 και το 2013, αφού έχει πάρει την απαλλαγή και βγάζει για παράδειγμα 30.000 να μην το δηλώσει πουθενά, φοροδιαφεύγοντας.
Ποιοι υποχρεούνται να εκδίδουν θεωρημένα παραστατικά
Ο κύριος Καραγεώργος επισημαίνει ότι με βάση των ΚΦΑΣ, εξαιρούνται όσοι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, όπως οι λογιστές, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, οι γιατροί, οικονομολόγοι, καθηγητές, μουσουργοί, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί, οι οποίοι δεν εντάσσονται στην απαλλαγή των 10.000 ευρώ. “Μόνο στην περίπτωση που κάποιος ασκεί δευτερεύουσα δραστηριότητα σε ευκαιριακή μορφή και δεν αποτελεί το κύριο επάγγελμά του, μπορεί να απαλλαγεί από την απόδοση αποδείξεων και την τήρηση βιβλίων”, εξηγεί ο κύριος Καραγεώργος. Αν για παράδειγμα κάποιος γιατρός εργάζεται σε μία κλινική και τον καλέσουν σε κάποιο ιατρικό συνέδριο για μία διάλεξη, δεν είναι υποχρεωμένος να κόψει τιμολόγιο. Απλά ο εργοδότης του στην προκειμένη περίπτωση, κόβει απόδειξη ότι πλήρωσε τον συγκεκριμένο γιατρό και ο γιατρός είναι στη συνέχεια υποχρεωμένος να εντάξει την έκτακτη αυτή αμοιβή στη δήλωσή του.
Άλλη μία κατηγορία, η οποία υποχρεούται να εκδίδει αποδείξεις και να τηρεί τα βιβλία, είναι για παράδειγμα αυτή ενός εμπόρου, ο οποίος έχει πωλήσεις προϊόντων σε χοντρική, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 60% του τζίρου. Για να εντάσσεται στο καθεστώς απαλλαγής, προϋπόθεση αποτελεί, η πλειοψηφία των πωλήσεών του να είναι λιανικές.
Στα επαγγέλματα που προστίθενται σύμφωνα με τον κύριο Καραγεώργο στις εξαιρέσεις, είναι και οι εξαγωγείς. Αν κάποιος εξάγει σαλιγκάρια είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει τιμολόγια και να εκδίδει παραστατικά. Είναι υποχρεωμένος να απεικονίσει τις συναλλαγές που πραγματοποιεί στο σύστημα ενδοκοινοτικών συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστό ως ΒΙΕΤ.
Από την τήρηση βιβλίων δεν απαλλάσονται με βάση τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών οι χώροι διαμονής και φιλοξενίας, κλινικές, γιατροί, κτηνίατροι, φυσιοθεραπευτές, οι οποίοι τηρούσαν και πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν πρόσθετα βιβλία, στα οποία θα καταγράφουν την εισερχόμενη και εξερχόμενη πελατεία τους. Από την υποχρέωση απαλλάσσονται τα συνεργεία αυτοκινήτων και σκαφών.
Άλλες περιπτώσεις απαλλαγής έκδοσης θεωρημένων παραστατικών και οι όσοι υποχρεούνται από σήμερα
Στην κατηγορία όσων απαλλάσσονται είναι οι αγρότες, οι οποίοι πωλούν τα προϊόντα τους μόνο στις λαϊκές αγορές και πλέον δεν υποχρεούνται να εκδίδουν θεωρημένες αποδείξεις για την πώληση αυτή, ενώ δεν υποχρεούνται να διατηρούν ταμειακή μηχανή. Αντιθέτως οι αγρότες που πωλούν υπό μορφή χοντρικής τα προϊόντα τους σε κάποιο οπωροπωλείο ή σε κάποια μεγάλη λαχαναγορά είναι πλέον υποχρεωμένοι να εκδίδουν τιμολόγιο και δελτίο αποστολής κάτι που δεν συνέβαινε κατά το παρελθόν.
Στο ίδιο πλαίσιο – έκδοσης αποδείξεων εντάσσονται και οι μεσίτες προμήθειας υλικών σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Δηλαδή κάποιος, ο οποίος πωλούσε ανταλλακτικά στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων και απαλλασσόταν από την έκδοση τιμολογίων, τώρα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει. Το ίδιο ισχύει και για όποιον προσέφερε υπηρεσίες επιχορηγούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι σήμερα δεν εξέδιδε τιμολόγιο, κάτι που θα κληθεί να κάνει στο εξής. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και γεωπόνος, ο οποίος εκπονούσε περιβαλλοντική μελέτη για τη δημιουργία χώρων πρασίνου σε ένα δήμο.
Τέλος υποχρέωση να εκδίδουν αποδείξεις θα έχουν όλα τα επαγγέλματα της οικοδομής, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή βάσει της οποίας οι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών (ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.ά.) θα υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων, ακόμη και αν τα ακαθάριστα έσοδά τους είναι μικρότερα των 10.000 ευρώ.