Διπλό πρόστιμο σε καταθέτες εξωτερικού

Τα τηλέφωνα πολλών δικηγορικών γραφείων έχουν πάρει φωτιά το τελευταίο εικοσαήμερο από καταθέτες του εξωτερικού, οι οποίοι ξέχασαν – είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά – να δηλώσουν χρήματα, που έστειλαν από την Ελλάδα σε άλλη χώρα.

Τα ραβασάκια της εφορίας καταφτάνουν το ένα μετά το άλλο στους "αμελείς" φορολογούμενους, πολλοί από τους οποίους, μάλιστα, συνειδητοποιούν ότι έρχονται αντιμέτωποι με διπλό πρόστιμο. Το πρώτο αφορά στο γεγονός της μη δήλωσης των χρημάτων, που μετέφεραν στο εξωτερικό, και το δεύτερο στην αδυναμία των συγκεκριμένων καταθετών να αιτιολογήσουν το πώς απέκτησαν τα ποσά αυτά.

Στο εικοσαήμερο, που έχουν στη διάθεσή τους όσοι λαμβάνουν αυτές τις επιστολές, πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία τα δικαιολογητικά – αν υπάρχουν – τόσο για το έσχες αυτών των χρημάτων, όσο και το πόθεν των συγκεκριμένων ποσών.

Κι αυτό, γιατί οι ελεγκτικές αρχές έχουν εντοπίσει ουκ ολίγες περιπτώσεις καταθετών του εξωτερικού, οι καταθέσεις των οποίων δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Για το σκοπό αυτό, οι εφοριακοί ρωτούν σε πρώτη φάση τους υπόχρεους για τη συγκεκριμένη παράβλεψη και ζητούν χαρτιά – επαναλαμβάνουμε, αν αυτά υπάρχουν -, καθώς μπορεί κάποιος φορολογούμενος να μπορεί και να μην έχει φροντίσει να αιτιολογήσει τα ποσά, μέσω της ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών, δηλαδή μέσω της επίκλησης εισοδημάτων, που έχει κερδίσει τις προηγούμενες χρονιές.

Σε περίπτωση, που ο καταθέτης αδυνατεί να αιτιολογήσει όλα αυτά, τα πρόστιμα, που θα κληθεί να καταβάλει στο Δημόσιο, ξεπερνούν πολλές φορές και τα μισά από τα χρήματα, τα οποία έχει στην τράπεζα. Κι αυτό, γιατί τα ποσά, που δεν δικαιολογούνται, θα φορολογηθούν στην κλίμακα, δηλαδή με φόρο έως και 45% και με επιπλέον προσαύξηση 2% για κάθε μήνα από τότε που έγινε η κατάθεση.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι - όπως αποκάλυψε το news.gr -, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου τοποθετούσαν στα 2 δισ. ευρώ τα δυνητικά έσοδα από τη φορολόγηση των 54.000 Ελλήνων καταθετών του εξωτερικού, που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό την παρελθούσα τριετία, ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά φιλόδοξος.

Πλέον, φαίνεται εφικτή η είσπραξη περίπου 680 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσει - στην καλύτερη περίπτωση - μόλις το ένα τρίτο του προϋπολογισθέντος ποσού.