Θα έχουν το δικαίωμα να πληρώνουν έναντι το ποσό κάθε μήνα, αλλά το υπόλοιπο θα εξοφλείται με τόκο 8%
Τα ραβασάκια με τις νέες εισφορές του 2017 άρχισαν να αποστέλλονται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους του ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.
Οι ασφαλισμένοι θα έχουν το δικαίωμα να πληρώνουν έναντι το ποσό κάθε μήνα, αλλά το υπόλοιπο θα εξοφλείται με τόκο 8%. Η πρώτη εισφορά θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017, σύμφωνα με Τα Νέα.
Τα ειδοποιητήρια είναι δισέλιδα με πλήρη στοιχεία για το καθαρό (εκκαθαρισμένο το 2015) φορολογητέο εισόδημα, τον ΑΜΚΑ, τις κρατήσεις ανά κλάδο, τη συνολική μηνιαία εισφορά που αναλογεί και με κωδικό εντολής πληρωμής.
Στα ειδοποιητήρια δεν περιλαμβάνονται βεβαιωμένες οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, καθώς αυτές θα αποστέλλονται στους οφειλέτες και θα αναρτώνται στους ατομικούς τους λογαριασμούς.
Οι νέες εισφορές ξεκινούν με ποσοστά 21,2% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 37,95% για τους επιστήμονες, με κατώτατα ποσά από 87 ευρώ το μήνα για τους αγρότες με ετήσιο εισόδημα έως 4.923 ευρώ, από 158 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα έως 7.033 ευρώ και από 22 ευρώ για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς.
Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, δηλαδή με μπλοκάκι από έναν ή το πολύ δυο εργοδότες, θα πρέπει καταρχήν να γράψουν πάνω στην απόδειξη που θα κόψουν ότι αιτούνται την ένταξή τους στο καθεστώς επιμερισμού των εισφορών.
Από την πλευρά του ο εργοδότης θα πρέπει να υποβάλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση με την πλήρη καταγραφή των εισφορών που αντιστοιχούν σε αυτόν και τον εργαζόμενο. Αν δεν το κάνει, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στον ΕΦΚΑ δηλώνοντας το ΑΦΜ του αφεντικού του και όποια άλλα στοιχεία αποδεικνύουν ότι θα έπρεπε να υπαχθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς ασφάλισης.
Στη συνέχεια ο εργοδότης αν εξακολουθήσει να αρνείται την υποβολή εισφορών θα πρέπει να υποβάλει ένσταση και τελικά ο ΕΦΚΑ θα κρίνει ώστε το τελικό ποσό της εισφοράς να αναζητείται ή να καταβάλλεται με την ετήσια εκκαθάριση στο τέλος κάθε χρόνου.
Έτσι, γίνεται σαφές πως πρόκειται για μία διαδικασία που φέρνει τον εργαζόμενο σε αντιπαράθεση και διαμάχη με τον εργοδότη του, αφού ουσιαστικά ο ΕΦΚΑ του ζητάει να τον καταγγείλει με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τον εργαζόμενο.