Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι κόκκινες οφειλές των δανειοληπτών
Σε δυο μέρη σπάνε τα κόκκινα δάνεια οι τράπεζες και τα κουρεύουν κατά 2% κάθε χρόνο. Αυτή είναι η λύση που προωθούν οι συστημικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι κόκκινες οφειλές των δανειοληπτών. Για παράδειγμα, αν το ποσό του δανείου που είναι «κόκκινο», δηλαδή έχει παγώσει, είναι 50.000 ευρώ, τότε αυτό θα σπάσει σε δυο επιμέρους οφειλές και το συνολικό κούρεμα που θα γίνει μπορεί να αγγίξει και τις 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Έθνος, σπάσιμο και κούρεμα δανείου μπορούν να λάβουν όσοι δανειολήπτες έχουν αποδεδειγμένα υποστεί απώλεια εισοδημάτων και δεν διαθέτουν ακίνητα ενώ το υπόλοιπο της οφειλής τους είναι υψηλότερο από την τρέχουσα αξία του ενυπόθηκου ακινήτου.
Την ίδια ώρα οι τράπεζες δημιουργούν τους δικούς τους «κόφτες» προκειμένου να αποκλείσουν από τις «γενναιόδωρες» -όπως τις χαρακτηρίζουν τα τραπεζικά στελέχη- ρυθμίσεις όλους τους μη συνεργάσιμους και μπαταχτσήδες δανειολήπτες, για τους οποίους ετοιμάζουν προγράμματα πλειστηριασμών.
Οι συστημικές τράπεζες αναζητούν λύσεις με μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών και μέχρι το τέλος του 2019 και να επανέλθουν σε «εξυπηρετούμενα» τουλάχιστον 1 στα 3 κόκκινα στεγαστικά.
Δείτε παραδείγματα
Ένα στεγαστικό δάνειο με άληκτο κεφάλαιο ύψους 100.000 ευρώ σπάει στα δύο για τα επόμενα 10 χρόνια. Το 50% του δανείου θα πρέπει να αποπληρώνεται κανονικά με τοκοχρεολυτική δόση, η οποία αφού αφορά το μισό δάνειο μειώνεται και αυτή στο μισό.
Το υπόλοιπο 50% του δανείου «παγώνει» για διάστημα 10 ετών.
Κάθε χρόνο 2%
Αν ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην αποπληρωμή του δανείου που δεν έχει «παγώσει», η τράπεζα «κουρεύει» κάθε χρόνο το 2% του «παγωμένου κεφαλαίου». Στο παράδειγμά μας το «κούρεμα» είναι ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο, που σημαίνει 10.000 ευρώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης. Παράλληλα χαρίζονται και οι τόκοι που αντιστοιχούν στο «παγωμένο» τμήμα του δανείου.
Ο δανειολήπτης όμως θα πρέπει να πληρώνει χωρίς καθυστέρηση τη δόση που αντιστοιχεί στο τμήμα των υπόλοιπων 50.000 ευρώ του δανείου. Σημειώνουμε ότι αν η συνολική διάρκεια του δανείου είναι 30 έτη και το επιτόκιό του σήμερα 2,5% κυμαινόμενο, στη 10ετία της ρύθμισης θα έχει αποπληρώσει κεφάλαιο 7.500 ευρώ, ενώ θα έχουν «κουρευτεί» άλλες 10.000 ευρώ κεφάλαιο από το «παγωμένο» τμήμα του δανείου.
Μετά το πέρας της 10ετίας της ρύθμισης ο δανειολήπτης -και με βάση την τότε οικονομική του κατάσταση- θα επαναδιαπραγματευθεί εκ νέου με την τράπεζα.
Να σημειώσουμε ότι ο συνολικός αριθμός των στεγαστικών δανείων υπολογίζεται στο 1 με 1,1 εκατομμύρια δάνεια, με τα μισά περίπου να εμφανίζουν κάποιου είδους καθυστέρηση.