Αλλαγές στο σχέδιο "Αριάδνη" του υπουργείου Εργασίας φέρνει η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης.
Ο υπουργός ενημερώθηκε για την αποτελεσματικότητα του συστήματος, εξετάζοντάς το ενδελεχώς. Στόχος, άλλωστε, είναι η αποδοτικότερη καταγραφή των συντάξεων και την πρόληψη της παραβατικότητας κυρίως μέσω της ηλεκτρονικής βάσης του υπουργείου Εσωτερικών και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
Τέλος στην παραπομπή των δηλώσεων αλλαγών σε συμβολαιογράφους
Μέχρι στιγμής το σχέδιο προέβλεπε τη δήλωση των θανάτων και όλων των δημογραφικών αλλαγών, έναντι αμοιβής, σε συμβολαιογράφους, προκειμένου να λαμβάνουν ενημέρωση τα ασφαλιστικά Ταμεία και να διακόπτουν την καταβολή των συντάξεων.
Οι θάνατοι και οι γεννήσεις θα δηλώνονται πλέον στο ληξιαρχείο, το οποίο στη συνέχεια, μέσω ενός μοναδικού κωδικού, θα συνδέεται με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Κατόπιν, θα μεταφέρει τις δημογραφικές αλλαγές στην ΗΔΙΚΑ. Η ΗΔΙΚΑ, με τη σειρά της, θα τερματίζει την καταβολή συντάξεων και επιδομάτων σε περίπτωση που οι δικαιούχοι έχουν αποβιώσει.
Για τους γάμους αναμένεται να ισχύσει η δήλωση τους στις εφορίες. Απλώς θα απαιτείται πλέον ΑΦΜ και ΑΜΚΑ προκειμένου τα στοιχεία να μεταφέρονται και στην ΗΔΙΚΑ.
Τα στοιχεία για τα διαζύγια θα αποστέλλουν οι εισαγγελείς στην ηλεκτρονική βάση του υπουργείου Εσωτερικών και από εκεί, στην ΗΔΙΚΑ. Τα σύμφωνα συμβίωσης παραμένουν στα συμβολαιογραφεία αλλά υπάρχει πλέον η υποχρέωση να ενημερώνουν τη βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ.
Ήδη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει δηλώσει ότι θα στείλει στον Εισαγγελέα τα ονόματα όσων εισπράττουν συντάξεις χωρίς να τις δικαιούνται. Τα συνολικά άτομα εκτιμώνται σε περίπου 45.997. Συνολικά, τα ασφαλιστικά Ταμεία επιβαρύνονται κάθε χρόνο με 320 εκατ. ευρώ και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, διά στόματος Βρούτση, διαμηνύει ότι πρόκειται να διεκδικήσει στα δικαστήρια μέχρι και το τελευταίο ευρώ που εισέπραξαν οι μη δικαιούχοι των συντάξεων.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του δικτύου "Αριάδνη" η καταγραφή των αλλαγών και η αντίστοιχη ενημέρωση των στοιχείων θα γίνεται πλέον ως εξής:
-λόγω γέννησης ή θανάτου από το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω των Ληξιαρχείων
-των αλλαγών λόγω γάμου από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων
-λόγω συμφώνου συμβίωσης από τα συμβολαιογραφικά γραφεία, με χρηματική επιβάρυνση
-λόγω διαζυγίου από τις δικαστικές αρχές
Στη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε για την πορεία εξέλιξης των αυτοπρόσωπων απογραφών, οι οποίες πραγματοποιούνται με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων και για το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών. Οι απογραφές στα μεγάλα ταμεία ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου.
Για ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδοτικών παροχών, όπως για παράδειγμα στις συντάξεις σε χήρες και άγαμες θυγατέρες, η προθεσμία εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και θα προκύψει, για πρώτη φορά, η πλήρης εικόνα τόσο για το σύνολο των νόμιμα καταβαλλόμενων συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών, όσο και για το μέγεθος των "διαρροών" του συστήματος λόγω παράνομων συντάξεων.
Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μ. Βολουδάκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού κ. Δ. Πτωχός, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Π. Κοκκόρης, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ. Χ. Χάλαρης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογράφων κ. Κ. Βλαχάκης και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη.