Σκληρή η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και το καυτό ζήτημα της μείωσης των συντάξεων παραμένει ανοικτό. Η πλευρά των δανειστών επιμένει στη μείωση των συντάξεων. Ειδικά το ΔΝΤ φαίνεται ανυποχώρητο στην περικοπή κύριων συντάξεων. Στόχος είναι, ό,τι και αν αποφασιστεί, η συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ), μέσα στο τρέχον έτος.
Εφόσον δεν βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση, την οποία θα αποδεχτούν οι δανειστές, η κυβέρνηση φαίνεται πως σκέφτεται την περικοπή των υψηλών συντάξεων ώστε να εξοικονομηθεί η δαπάνη που θέτουν ως προαπαιτούμενο οι δανειστές.
Τονίζεται πως η απαίτηση των δανειστών είναι να μειωθούν μεσοσταθμικά οι συντάξεις έως 15%.
Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει να φέρει ως πρόταση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την περικοπή των υψηλών συντάξεων δηλαδή όσων συντάξεων ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ το μήνα ή και τα 1.500 ευρώ το μήνα.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά το briefing της Τρίτης ανέφερε ότι κάποιες υψηλές συντάξεις θα μπορούσαν να μειωθούν, προσθέτοντας όμως ότι πρόκειται τελικά για μικρό αριθμό δικαιούχων τέτοιων συντάξεων και έτσι δεν θα απέφερε το μέτρο την αναμενόμενη εξοικονόμηση. "...υπάρχουν συντάξεις που είναι αρκετά υψηλές. Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι συντάξεις, που είναι αρκετά υψηλές και δεν θα είχαμε πρόβλημα να μιλήσουμε για μείωση σ’ αυτές, δεν έχουν μπει ενδεχομένως εξαρχής στο τραπέζι, με δεδομένο ότι είναι πάρα πολύ λίγες" ήταν τα λόγια της κ. Γεροβασίλη όταν ερωτήθηκε σχετικά.