Προς κατάργηση οι φόροι υπέρ τρίτων

Καθυστερήσεις καταγράφονται στην καταγραφή όλων των φόρων υπέρ τρίτων, έργο που έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου.

Η τρόικα έχει ζητήσει από την Κυβέρνηση την πλήρη καταγραφή των φόρων και τελών υπέρ τρίτων, την ποσοτικοποίηση των εισφορών που πληρώνουν οι καταναλωτές υπέρ των δικαιούχων, αλλά και προτάσεις για την σταδιακή κατάργησή τους εντός του 2013.

Η τρόικα έχει διαπιστώσει πως το κόστος υπηρεσιών και προϊόντων στην Ελλάδα επηρεάζεται από συντεχνιακούς δασμούς και αδιαφανείς φόρους που, αν και έχουν μικρή συμμετοχή στα δημόσια έσοδα, επηρεάζουν δυσανάλογα την τελική κατανάλωση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας έχει ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου ζητήσει να προχωρήσουν τα παραπάνω ώστε μέσα στο Δεκέμβριο να είναι έτοιμη η έκθεση καταγραφής και οι προτάσεις για την κατάργηση των επιβαρύνσεων.

Μεταξύ των χρεώσεων υπέρ τρίτων είναι και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, εισφορές υπέρ του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, εισφορά επί των φαρμάκων υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εισφορά υπέρ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, οι εισφορές επί της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων για την ενίσχυση του Πανεπιστημίου, η εισφορά υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών, το κληρικόσημο, οι εισφορές υπέρ των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών και οι δασμοί για την ενίσχυση του ΕΟΤ

Εφόσον καταργηθούν φόροι υπέρ τρίτων θα δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα σε ασφαλιστικά ταμεία, επιμελητήρια, και φορείς, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντικατασταθούν οι όποιες απώλειες.

Πάντως, τόσο η καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων, όσο και η κατάργησή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η πρώτη προσπάθεια γενικότερης μεταρρύθμισης του όλου συστήματος των φόρων υπέρ τρίτων έγινε το 1947 επί πρωθυπουργίας Θεμιστοκλή Σοφούλη ενώ η τελευταία προσπάθεια αποτύπωσης των φόρων υπέρ τρίτων χρονολογείται το 2002 (πόρισμα Επιτροπής Γεωργακόπουλου). Συνολικά εντοπίσθηκαν και καταγράφηκαν 600 περίπου φόροι υπέρ τρίτων, που είτε  εμφανίζονται στον Προϋπολογισμό, είτε εισπράττονται κατευθείαν από τρίτους.