Γ. Στουρνάρας: Να εισπράττει κανονικά η ΔΕΗ το Χαράτσι

Κανονικά μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα πληρώνεται το χαράτσι της ΔΕΗ σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στον Realfm, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός συνέδεσε την πληρωμή του χαρατσιού με νέα μέτρα μέσα στο 2013.

Η έκταση που έχει λάβει το ζήτημα του έκτακτου τέλους ακινήτων, μετά την απόφαση - βόμβα του δικαστηρίου, φαίνεται και από το γεγονός ότι το μεσημέρι έλαβε χώρα συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον Γ. Στουρνάρα, τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό. Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr στο Μαξίμου διερευνήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την προσωρινή χωριστή πληρωμή των καταναλωτών, αναφορικά με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του τέλους ακινήτων.

Νωρίτερα, ο Γ. Στουρνάρας ουσιαστικά έθεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής νέων φορολογικών μέτρων μέσα στο 2013 σε περίπτωση που μετά την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου οι πολίτες σταματήσουν να πληρώνουν το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και μεταθέσουν για πολύ αργότερα την οφειλή τους μέσω των εφοριών.

"Μη είσπραξη του τέλους ακινήτων σημαίνει επώδυνα μέτρα"

"Να ξέρετε ότι τυχόν διακοπή είσπραξης του τέλους σημαίνει ότι τα έσοδα θα πάνε πίσω και αν πάνε τόσο πολύ πίσω και έχουμε πρόβλημα θα αναγκαστούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, πολύ επώδυνα μέτρα. Αρα πρέπει πραγματικά να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κάνουμε..." τόνισε με νόημα ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός τόνισε ότι το χαράτσι "θα εξακολουθήσει να πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ", ενώ πρόσθεσε ότι το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση ήταν αναρμόδιο.

Μάλιστα σημείωσε ότι το υπουργείο αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει και για αυτό εργάζονται οι νομικοί του σύμβουλοι. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι το ΣτΕ δεν έχει κρίνει αντισυνταγματικό τον τρόπο είσπραξης του χαρατσιού.

Σχετικά με τα νέα μέτρα για το 2014, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της τότε δεν θα χρειαστεί να λάβει όλα τα μέτρα λιτότητας που έχει εξαγγείλει.

"Κανονικά η είσπραξη του τέλους από τη ΔΕΗ"

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, ο κ. Στουρνάρας απάντησε λακωνικά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σχετικά με το θέμα της ΔΕΗ, τόνισε ότι αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών προς τη ΔΕΗ, στην οποία θα ζητά να εισπράττει κανονικά η ΔΕΗ το τέλος ακινήτων, παρά την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τα κόμματα, οι οποίες όμως θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της ημέρας, καθώς μέχρι την Τρίτη πρέπει να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Τέλος, για την επαναγορά ομολόγων αρκέστηκε να δηλώσει ότι αύριο το πρωί θα είναι σε θέση να γνωρίζει την πορεία του προγράμματος.