Στο πλαίσιο του νέου συστήματος χρηματοδότησης των δημοτικών παιδικών σταθμών ο ειδικός γραμματέας του Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) του υπουργείου Οικονομίας, Γιώργος Ιωαννίδης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει δωρεάν “voucher” για τους παιδικούς σταθμούς.
“Η κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης είναι, ότι είναι δικαίωμα των παιδιών να μπορούν να βρίσκουν θέσεις σε οικονομικά προσιτές τιμές- αν όχι δωρεάν- στους παιδικούς σταθμούς και είναι υποχρέωση της Πολιτείας, να διασφαλίσει την ύπαρξη αυτών των θέσεων”, είπε ο κ.Ιωαννίδης, μιλώντας στο “ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9”, διευκρινίζοντας, ότι “αυτές οι θέσεις δεν μπορούν να διασφαλιστούν μέσω της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, διότι δε μπορεί να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού”.
Ο κ.Ιωαννίδης απέδωσε σε “ευνόητους λόγους” το γεγονός, ότι αυτό “έγινε και εντάθηκε τα τελευταία 3-4 χρόνια, γιατί ήταν ένα έσοδο που ερχόταν εν μέσω μιας κρίσης”. Πρόσθεσε δε, ότι σε συνεργασία με το υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών γίνεται προσπάθεια να σχεδιαστεί “ένα νέο σύστημα σε σχέση με το voucher, το οποίο όμως ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί με ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης των δημοτικών παιδικών σταθμών”.
Παράλληλα είπε, ότι ένα από τα μειονεκτήματα του υπάρχοντος συστήματος είναι, ότι το “voucher” για τους παιδικούς σταθμούς- ύψους περίπου 3.100 ευρώ το χρόνο- είναι το ίδιο και για μία οικογένεια, που έχει εισόδημα 6.000 ευρώ και για μία που έχει 12.000, ενώ θα μπορούσε σε κλίμακες να φτάσει και σε μεγαλύτερα εισοδήματα.
Επικαλούμενος μία μελέτη ορκωτών λογιστών εκτίμησε, ότι βρίσκεται πολύ κοντά στους μέσους όρους δαπάνης ανά παιδί, ενώ υπενθύμισε ότι μόνο των 70% των θέσεων σε παιδικούς σταθμούς μπορεί να καλύπτεται από κατόχους “voucher” του ΕΣΠΑ, διότι, όπως εξήγησε, πρέπει “να έχουν κάπου να βάλουν τα παιδιά τους” κι αυτοί που δεν έχουν ΕΣΠΑ, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και γιατί υπάρχει θέμα ανταγωνισμού.
“Φανταστείτε ένας ιδιωτικός παιδικός σταθμός να μπορεί να καλύπτει το 100% των εσόδων του από δημόσιους πόρους”, είπε και έκανε γνωστό, ότι έχουν γίνει καταγγελίες για παιδικούς σταθμούς, που δεν εγγράφουν παιδιά χωρίς ΕΣΠΑ, οι οποίες προωθήθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών.
“Δεν προβλέπεται από καμία διαδικασία ένας παιδικός σταθμός να μην εγγράψει παιδί, που να πληροί τα κριτήρια” διευκρίνισε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, ο μέσος όρος του εισοδήματος των οικογενειών, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ήταν κοντά στις 11.000, ενώ εφέτος προβλέπεται να είναι χαμηλότερα. Συνολικά υποβλήθηκαν 120.000 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν οι 81.000, περίπου 1.000 περισσότερες από πέρυσι, που αντιστοιχούν σε 68-70.000 οικογένειες.
“Δεν υπάρχει καμία αίτηση, που να έγινε από οικογένεια κάτω από το όριο της φτώχειας που να μην πήρε το voucher”, είπε.