Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με στόχο να γίνει ελαφρύτερος για τα χαμηλά εισοδήματα και τους μικροϊδιοκτήτες, χωρίς να μεταβληθεί ο στόχος των εσόδων 2,65 δισ. ευρώ, προανήγγειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και στις τουριστικές περιοχές.
Επίσης ανακοίνωσε ότι εξετάζονται μέτρα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν στην αξιοποίηση των πιστωτικών καρτών για την άμεση πληρωμή του ΦΠΑ στο δημόσιο, ενώ είπε ότι θα προωθηθεί και η απευθείας διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε πρώτη φάση ξεκινώντας από τουριστικά νησιά. Ακόμη, απέκλεισε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο νέας παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι ήδη υπάρχει προεργασία για το περιεχόμενο του φόρου προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές. "Δεν μπορούμε να μειώσουμε τον στόχο για έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τον φόρο" δήλωσε και πρόσθεσε ότι "για τον χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ είναι κάτι που το συζητάμε με τους θεσμούς".
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές προβλέπουν αύξηση των εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας, έναντι των εσόδων από τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.
Συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ως επικρατέστερο σενάριο τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών του.
Μέχρι σήμερα συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται σε ακίνητα με συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ, και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ ή στα 250.000 ευρώ, με τους συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να υπερβαίνουν το 1,5%. Αυτό σημαίνει τεράστια αύξηση του συμπληρωματικού φόρου, μέχρι και τριπλασιασμός του, σε όσους βρίσκονταν στα χαμηλότερα κλιμάκια του.
Ακόμη εξετάζεται να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια.