Του Γιώργου Λαμπίρη
Έχει δικαίωμα ο εργοδότης να μην καταβάλει τον οφειλόμενο μισθό στον εργαζόμενο, με δεδομένες τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που ισχύουν αναφορικά με τη μεταφορά κεφαλαίων; Τι ισχύει με βάση το νόμο σε αυτές τις περιπτώσεις;
Η απάντηση που δίνει ο δικηγόρος – εργατολόγος , Γιάννης Καρούζος, στο news.gr είναι σαφής:
«Η μη καταβολή του μισθού εφόσον η εργασία παρασχέθηκε δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία».
Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το μισθό
Συμπληρώνει μάλιστα ότι «λαμβάνονται υπόψιν λόγοι ανωτέρας βίας για τη διευκόλυνση του εργοδότη, εάν για παράδειγμα αύριο, του ασκηθούν διοικητικά πρόστιμα ή ποινικές διώξεις από την Επιθεώρηση Εργασίας. Καταρχάς όμως δεν προβλέπεται να μην καταβάλει ο εργοδότης το μισθό».
«Επίσης, η νομοθεσία δεν προβλέπει το κλείσιμο της επιχείρησης, το περίφημο ‘’lock out’’, όταν ο εργοδότης δεν δύναται να καταβάλει τη μισθοδοσία. Αυτό ισχύει ακόμα και σε περιπτώσεις όπως η παρούσα, η οποία είναι ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση ανωτέρας βίας. Εν ολίγοις δεν μπορεί να κλείσει την επιχείρηση, ώστε να μην πάει να εργαστεί ο εργαζόμενος, έτσι ώστε να αποφύγει να του καταβάλει το μισθό του».
Επισημαίνει πάντως ότι θα μπορούσαν να ληφθούν σοβαρά υπόψιν λόγοι δυσκολίας καταβολής του μισθού από την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να επιδείξει ανοχή ως προς την επιβολή προστίμων ή την άσκηση ποινικής δίωξης. «Κάτι τέτοιο όμως θα συνέβαινε μόνο με την ανοχή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας», τονίζει ο εργατολόγος.
Το κριτήριο με βάση το νόμο είναι το εάν ο εργοδότης αποδέχτηκε την εργασία και απασχόλησε κανονικά τους εργαζόμενούς της, όπως σημειώνει ο κύριος Καρούζος. «Ωστόσο δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ως προς τη μη καταβολή και πρέπει να βρει κάθε τρόπο να καταβάλει τους μισθούς που οφείλει».
«Είναι διαφορετικό να επικαλεστεί ο εργοδότης ανωτέρα βία σε περίπτωση κατά την οποία κάηκε η επιχείρησή του και δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το μισθό. Εκεί προβλέπεται από τη νομοθεσία η ανωτέρα βία. Ανωτέρα βία για μη καταβολή μισθού όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει».
Παρόλ’ αυτά όσοι δεν διαθέτουν σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών (web banking) στην πράξη δεν μπορούν να προβούν σε εξόφληση των υπόχρεώσεών τους προς τους εργαζόμενους.
Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι συστήθηκε η Ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών από όπου θα μπορούν οι επιχειρηματίες να ζητούν έγκριση για πληρωμή μισθοδοσίας με τη μεσολάβηση της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται, επί της ουσίας κάτι τέτοιο είναι αδύνατον καθώς οι τράπεζες είναι κλειστές.
Πρακτικά μόνο όσες επιχειρήσεις συναλλάσσονται με μετρητά και διαθέτουν ρευστότητα στα ταμεία τους – και φυσικά όσες διαθέτουν web banking - μπορούν να εξοφλήσουν τους μισθούς προς τους εργαζόμενους, όπως συνέβη και στην περίπτωση μεγάλης επιχείρησης super market.