Διαρροές, αντιδράσεις, επανορθώσεις, ισοδύναμα μέτρα. Κάπως έτσι περιγράφεται ο σχεδιασμός (;) του νέου φορολογικού πλαισίου, όπως τον επιχειρούν τα τρία κόμματα, που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Αφού πέρασαν ουκ ολίγοι μήνες, αφότου έπρεπε να είχαμε ήδη αποφασίσει για τα αναγκαία μέτρα, και τις κρίσιμες αλλαγές στη φορολογία...
Αφού καταλήξαμε σε ένα προσχέδιο και στο παρά πέντε θυμηθήκαμε πως κάποια μέτρα είναι άδικα, που όντως είναι (αλήθεια, τόσο καιρό, όλοι όσοι αντιδρούν τώρα, δεν ενημερώνονταν από τα media για τις κυοφορούμενες αλλαγές ;)...
...ερχόμαστε τώρα να βελτιώσουμε τις αδικίες (με την κατάργηση του επιπλέον αφορολόγητου για τα παιδιά, την κατακόρυφη αύξηση – από το 55% στο 80% - της προκαταβολής φόρου για τους μικρομεσαίους, και άλλες), ή να πούμε ότι το προσπαθούμε.
Με ποιο τρόπο ;
Διαρρέοντας ότι θα επιβάλλουμε φορολογικό συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ το χρόνο !
Δηλαδή, όσοι εισπράττουν 1.860 ευρώ μηνιαίως, θα πρέπει να δίνουν στην εφορία πάνω από τα μισά εισοδήματά τους (αν υπολογίσουμε την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και του αφορολόγητου για παιδιά). Θυμίζω ότι μέχρι και τη φετινή χρονιά, ο συντελεστής 45% επιβάλλεται για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ !
Και δεν είναι μόνο αυτό. Ένα από τα πιθανά ισοδύναμα προτείνεται να είναι και η αύξηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και η διεύρυνση των υπόχρεων.
Και τα δύο μέτρα είναι ακόμα πιο άδικα.
Θα μου πείτε, να μην πληρώσουν, δηλαδή, οι έχοντες πολλά ή/και ακριβά ακίνητα ;
Να πληρώσουν.
Αφού, όμως, πρώτα επανακαθορίσουμε τι εννοούμε "μεγάλη ακίνητη περιουσία".
Αφού πρώτα αναπροσαρμόσουμε τις αντικειμενικές αξίες – βάσει των οποίων υπολογίζεται ο φόρος -, μειώνοντάς τις, αφού στις περισσότερες περιοχές οι τιμές αυτές υπερβαίνουν πλέον και κατά πολύ τις αγοραίες.
Σε ό,τι αφορά την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, πρέπει και εδώ να ορίσουμε ξανά τι εννοούμε ως "υψηλό εισόδημα". Γιατί, με τους φόρους που επιβάλλονται διαρκώς και τις μειώσεις στις αποδοχές, δεν είναι δυνατόν να επιβάλλουμε συντελεστή 45% στα 1.860 ευρώ. Δεν είναι δυνατόν, δηλαδή, να φορολογούμε με τον ίδιο συντελεστή τα 26.000 ευρώ το χρόνο και τα 50.000 και τα 100.000 ευρώ !
Και, σε κάθε περίπτωση, όσο και αν έχουν μειωθεί τα εισοδήματα και με δεδομένο ότι οι φόροι και το κόστος ζωής παραμένουν υψηλά, ένα είναι σίγουρο :
Υψηλό εισόδημα τα 1.860 ευρώ το μήνα ; Δεν νομίζω !
Καλημέρα σας.
[email protected]