Διευρύνεται, από το 2014, ο αριθμός όσων δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, καθώς διευρύνονται τα όρια ηλικίας τα οποία ορίζονται από τα 20 έως τα 66 χρόνια, από τα 45 έως τα 65 που είναι σήμερα.
Σύμφωνα με το νόμο του 3ου Μνημονίου,, από 1.1.2014 δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, οι Έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας και βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.
Στην ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται ότι, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής του επιδόματος, θα καθορισθούν με κοινή υπουργική απόφαση, υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, ενώ το ύψος της συνολικής δαπάνης για το επίδομα των μακροχρονίως ανέργων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
Το μηνιαίο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, ανέρχεται στα 200 ευρώ και καταβάλλεται για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών. Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 εξάλλου, καταργούνται όλες οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας.
Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, όσοι έως και την 31.12.2012 λαμβάνουν ειδική επιδότηση ανεργίας, θα συνεχίσουν να επιδοτούνται με το βασικό επίδομα ανεργίας, για χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά το ένα έτος.
Σε περίπτωση που η ειδική επιδότηση ανεργίας επρόκειτο, σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν έως τώρα, να λήξει πριν από την 31.12.2013, οι επιδοτούμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το κοινό επίδομα ανεργίας, αλλά μόνο μέχρι την ημερομηνία που επρόκειτο να λήξει η ειδική επιδότηση.
Οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας, χορηγούνταν σε απολυμένους συγκεκριμένων προβληματικών επιχειρήσεων ή κλάδων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η συνολική δαπάνη ανά επιδοτούμενο, ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των άλλων ανέργων, ενώ η διάρκεια της επιδότησης διέφερε, ανάλογα με τη ρύθμιση. Το ετήσιο κόστος για τον ΟΑΕΔ ήταν περίπου 18 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, από την 1η του νέου έτους, καταργούνται και οι διατάξεις που αφορούν στην επιδότηση λόγω ανεργίας απολυμένων μισθωτών, λόγω συγχώνευσης-μεταφοράς-συνένωσης επιχειρήσεων.