Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας φέρνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Οι αλλαγές αυτές εντοπίζονται κυρίως στο αφορολόγητο όριο που θα είναι ατομικό, καθώς αφορά σχεδόν τη μισή Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα όσα είπε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, θα υπάρχει αφορολόγητο όριο που θα είναι ατομικό. Έτσι η θέσπιση του αφορολόγητου ορίου στις 50.000 ευρώ σημαίνει πως δεν θα πληρώσουν φόρο 2.780.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είχαν πληρώσει ΕΝΦΙΑ τα προηγούμενα χρόνια.
Με βάση μάλιστα το γεγονός ότι το αφορολόγητο των 50.000 ευρώ είναι ατομικό πολλοί θα είναι εκείνοι που θα απαλλαγούν από τον φόρο ακινήτων για περιουσία ως και 100.000 ευρώ, δηλαδή ο αριθμός εκείνων που μπορούν να απαλλαγούν αυξάνεται ακόμη περισσότερο.
Το μεγάλο ερώτημα που μένει είναι τι θα συμβεί με εκείνους που έχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 50.000 ευρώ.
Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να θιγεί η μεσαία περιουσία και ειδικά η πρώτη κατοικία ωστόσο είναι περισσότεροι από 2.500.000 εκατομμύρια οι ιδιοκτήτες με περιουσία άνω των 50.000 ευρώ.
Ωστόσο η κυβέρνηση που είχε έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ επιθυμεί να εισπράξει μεγάλο ποσό και από το νέο φόρο, αλλιώς θα πρέπει να βρει ισοδύναμα.
Οι αλλαγές αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες καθώς ως τότε θα πρέπει να έχει καθοριστεί το ποιο θα είναι το ισοδύναμο μέτρο που μαζί με τον φόρο στα ακίνητα θα φέρει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 2,7 δισ. που έφερνε ο ΕΝΦΙΑ.