Στα 500.000 ευρώ ανά οικογένεια ευελπιστεί η κυβέρνηση να πάει το αφορολόγητο για την ακίνητη περιουσίας ανά οικογένεια. Αυτά δήλωσε χθες ο υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.
Μάλιστα, το αφορολόγητο όριο των 500.000 ευρώ θα αφορά τις αξίες των ακινήτων με τις αναθεωρημένες αντικειμενικές τιμές, ανέφερε ο υπουργός.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φλαμπουράρης είπε πως ελπίζει και πιστεύει ότι θα καταργηθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Τόνισε πως έχει αρχίσει η επεξεργασία του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, την τελευταία δόση του οποίου κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν.
"Δεν υπάρχει περίπτωση τα όρια για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία να τα πάμε για την οικογένεια κάτω από τις 500.000 ευρώ με αναθεωρημένες τις αντικειμενικές αξίες", διευκρίνισε ο υπουργός.
Επίσης σημείωσε ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν θα μειωθούν οριζόντια κατά 30% ή 35%, αλλά η αναπροσαρμογή τους θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις ζώνες, υπογραμμίζοντας ότι σε κάποια περιοχή θα γίνει μείωση 10% και σε κάποια άλλη 40%. Ωστόσο, το ΣτΕ έχει δώσει προθεσμία για αναπροσαρμογή μέχρι τα τέλη Ιουνίου, διάστημα πολύ μικρό για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να δώσουν νέους καταλόγους.
Πάντως, το νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων δεν είναι ξεκάθαρο και ουδείς από το οικονομικό επιτελείο δεν έχει προϊδεάσει για τον τρόπο φορολόγησής τους.
Μπορεί ο κ. Φλαμπουράρης να ανακοίνωσε ότι το αφορολόγητο όριο για τις οικογένειες δεν θα είναι κάτω των 500.000 ευρώ, ωστόσο αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι αν το αφορολόγητο όριο θα αφορά στην πρώτη κατοικία και μόνο ή στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Δηλαδή εάν κάποια οικογένεια διαθέτει τρία ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ θα εξαιρεθεί από τον φόρο; Ή θα εξαιρεθεί μόνο ένα από τα ακίνητα, το οποίο και χρησιμοποιείται ως πρώτη κατοικία;
Από τα όσα έχουν αναφερθεί, εξάγεται ένα γενικό συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει, με παραλλαγές ίσως, τον φόρο ακινήτων που είχε επιβληθεί το 2008 (ΕΤΑΚ) από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.
Ο φόρος που είχε επιβληθεί το 2008 προέβλεπε τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ με συντελεστή 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας. Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενους είχε περισσότερα του ενός ακίνητα, το όριο των 300.000 ευρώ αφορούσε το μεγαλύτερο σε αξία ακίνητο. Δηλαδή δεν απαλλάσσονταν του φόρου οι φορολογούμενοι που είχαν για παράδειγμα δύο ακίνητα, αξίας το πρώτο 150.000 ευρώ και το δεύτερο 100.000 ευρώ. Για το δεύτερο, αξίας 100.000, καταβαλλόταν φόρος 0,1%, δηλαδή 100 ευρώ ετησίως.
Αναφορικά με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε σχετικά με την επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ ότι: "Θέλει τουλάχιστον τρεις μήνες για να φτιαχτεί, δεν το βλέπω νωρίτερα". Σημειώνεται πάντως ότι σήμερα υπάρχει αφορολόγητο όριο (προκύπτει με έμμεσο τρόπο) που ανέρχεται στα 9.550 ευρώ.
Επίσης ο υπουργός εκτίμησε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ γιατί δεν φέρνει έσοδα. Για τις 100 δόσεις είπε: "Θα φέρουν έσοδα, δεν θα δημιουργήσουν χρηματοπιστωτικό πρόβλημα. Δεν μπορούν να μην το αποδεχθούν οι εταίροι, εμείς θα προχωρήσουμε". Τέλος, ανέφερε πως όσοι πληρώνουν κανονικά μέχρι τώρα πρέπει να έχουν ένα μπόνους και είπε πως το σχετικό νομοσχέδιο των 100 δόσεων θα κατατεθεί κανονικά όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση όπως αναφέρει η Καθημερινή.