Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο το οποίο αφορά την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και ειδικότερα σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο το οποίο αφορά εκατομμύρια πολίτες με το οποίο θα του δοθεί η δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως μεταδίδει το "Βήμα", με το νέο νομοσχέδιο καταργείται η προσαύξηση 10%, 20% ή 30% που επιβαρύνει την αρχική οφειλή αν καθυστερήσει κάποιος να πληρώσει την 2 μήνες, 1 χρόνο ή 2 έτη αντίστοιχα. Πλέον όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα επιβαρύνονται μόνο με ετήσιο επιτόκιο 8,75% και όχι με επιπλέον προσαυξήσεις.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεκαπλασιάζεται το ποσό πάνω από το οποίο θα γίνεται προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο.
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
Αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με νέους ευνοϊκούς όρους όπως έγραψε και το "Βήμα" της περασμένης Κυριακής.
Συγκεκριμένα θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ (αφορά μεγάλες επιχειρήσεις και επαγγελματίες), ενώ όσοι οφείλουν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Σήμερα για τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών ισχύει ανώτατος αριθμός δόσεων 72.
Παράλληλα, θα μπορεί κάποιος να καταβάλει μηνιαία δόση και κάτω από 50 ευρώ που είναι το σημερινό ελάχιστο όριο καθώς το ποσό που θα μπορεί να καταβάλλει ο οφειλέτης κάθε μήνα θα εξαρτάται από το μηνιαίο εισόδημά του.
Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη (βάσει του προηγούμενου οικονομικού έτους). Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 30% αν η ρύθμιση αφορά και ασφαλιστικές εισφορές.
Τα ποσά που υπάγονται στη ρύθμιση θα προσαυξάνονται με 0,5% μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή, ενώ σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά τους τελευταίους 12 μήνες, θα αναστέλλεται το σύνολο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που μπορούν να ληφθούν κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών.