Το news.gr ενόψει των αλλαγών που επέρχονται στο φορολογικό πλαίσιο σκιαγραφεί το πλαίσιο των ρυθμίσεων που φέρνει στο τραπέζι η νέα κυβέρνηση.
Θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα στον φοροτεχνικό σύμβουλο, Παναγιώτη Παντελή προσπαθούμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους φορολογούμενους.
Του Γιώργου Λαμπίρη
Κύριε Παντελή τι γίνεται με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη θέσπιση του νέου φόρου μεγάλης περιουσίας;
Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί. Σήμερα αφορά 6.200.000 φορολογούμενους. Από αυτούς εμπράγματο δικαίωμα έως 50.000 ευρώ έχουν οι 2.553.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων. Πάνω από το όριο των 300.000 ευρώ, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 350.000 Έλληνες φορολογούμενοι. Θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι συνδυαστικό το θέμα της ακίνητης περιουσίας μαζί με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία.
Τι θα συμβεί στην περίπτωση, κατά την οποία κάποιος διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία και είναι άνεργος;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει ο νέος φόρος στα ακίνητα να είναι και συνδυασμός των εισοδημάτων, τα οποία κάποιος εισπράττει. Κάτι που αναμένεται να φανεί αν θα γίνει, καθότι υπάρχει η εκκρεμότητα συγκέντρωσης του 1.5 δισ. από το φόρο στην ακίνητη περιουσία.
Με τα μπλοκάκια ποιο είναι το καθεστώς που ισχύει για ένταξη στην κλίμακα των μισθωτών;
Όσοι κόβουν μπλοκάκι θα ενταχθούν στην ίδια κλίμακα με τους υπόλοιπους φορολογούμενους, ενώ δεν θα υπάρχει το 26% φορολόγησης από το πρώτο ευρώ. Θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα για τους πάντες. Αυτό σημαίνει συν τοις άλλοις ότι δεν θα υπολογίζεται το γεγονός αν κάποιος κόβει μπλοκάκι σε έναν ή περισσότερους εργοδότες.
Αν δεν κάνω λάθος υπάρχει ένα πρόβλημα με την απόδοση της επιστροφής φόρου σε αρκετούς φορολογούμενους. Θα έχουμε κάποια εξέλιξη ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα;
Υπάρχουν δηλώσεις, οι οποίες δεν έχουν εκκαθαριστεί. Είναι χαρακτηριστική μία σειρά από προβλήματα, τα οποία εμποδίζουν την απόδοση της επιστροφής στους δικαιούχους. Για παράδειγμα σε όλους τους καθηγητές ή τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι λαμβάνουν το επίδομα βιβλιοθήκης - έκαναν συμπληρωματικές δηλώσεις στις 31 Δεκεμβρίου - με αποτέλεσμα να μην έχουν πάρει ακόμα την επιστροφή φόρου.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προσωπικό στις ΔΟΥ ώστε να μπορέσει να εκκαθαρίσει όλες αυτές τις δηλώσεις. Προχθές βρέθηκα στην εφορία και αντίκρισα δεκάδες φορολογούμενους με σχέδια από την πολεοδομία για να προβούν σε διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Και μιλάμε για κάποια εκατομμύρια φορολογούμενων που έπρεπε να πραγματοποιήσουν αυτές τις διορθώσεις τετραγωνικών.
Θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων;
Ήδη γνωρίζουμε ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν είναι πραγματικές. Είναι στο 30% κάτω από αυτό που σήμερα προσδιορίζει η αγορά. Το θέμα είναι κατά πόσο θα μπορέσει άμεσα η κυβέρνηση να προσδιορίσει τις νέες αντικειμενικές αξίες ανά περιοχή. Είναι μια δουλειά που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2017.
Θα επιβληθεί φόρος επί του συνόλου της περιουσίας με βάση το περιουσιολογιο;
Το περιουσιολόγιο θα είναι σε συνδυασμό με όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχει κάποιος στην κατοχή του. Είτε πρόκειται για πίνακες ζωγραφικής, είτε για καταθέσεις, είτε για μετοχές. Θα ακολουθείται μία μορφή κλιμακωτής φορολόγησης για κάθε φορολογικό έτος.
Ο φόρος κατά πάσα πιθανότητα θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας, κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί.
Με το αφορολόγητο όριο για τα εισοδήματα - και ποιες επαγγελματικές κατηγορίες αφορά - καθώς και με το αφορολογητο για την ακίνητη περιουσία, τι αλλάζει;
Το αφορολόγητο θα είναι στις 12.000 ευρώ. Θα ξεκινήσει για τη χρήση του 2015, άρα για τη δήλωση του 2016. Είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί για το 2014. Πρακτικά σημαίνει ότι θα ισχύει 2.000 επιπλέον αφορολόγητο για κάθε παιδί έως και το δεύτερο. Από το τρίτο παιδί και μετά θα έχω επιπλέον αφορολόγητο 3.000 ευρώ. Αυτό αλλάζει ουσιαστικά και την κλίμακα φορολογίας με την οποία θα γίνονται οι παρακρατήσεις φόρων των εταιρειών από 1/1/2015.
Σε ό,τι αφορά στις φοροαπαλλαγές ήδη έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, ότι αυτές οι 700 φοροαπαλλαγές, οι οποίες έχουν μείνει, θα επανεξεταστούν και θα αποφασιστεί ποιες θα παραμείνουν ή όχι, ανάλογα με το όφελος ή το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το αφορολόγητο με βάση τα όσα γνωρίζουμε θα είναι μία ενιαία κλίμακα και θα αφορά τους πάντε, είτε είναι συνταξιούχοι, είτε μισθωτοί, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η κλίμακα θα είναι ενιαία για όλες τις κατηγορίες. Θα υπάρχουν πολλά κλιμάκια με αποτέλεσμα να χωρίζεται ο φόρος και να είναι πιο δίκαιος. Όσο περισσότερα κλιμάκια υπάρχουν, τόσο περισσότερο ανταποκρίνεται το φορολογικό σύστημα στους φόρους που θα πρέπει να πληρώσει ένας πολίτης.
Σε ό,τι αφορά στο αφορολόγητο όριο για την ακίνητη περιουσία, έχει συζητηθεί ότι θα πληρώνουν φόρο όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία πάνω από 300.000 ευρώ. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο μπορεί να προσδιοριστέι άμεσα η αντικειμενική αξία.
Ποιες θα είναι οι συνέπειες για κάποιον που δεν δηλώνει περιουσιακά στοιχεία του στο περιουσιολογιο και γίνει αντιληπτό από τον ελεγκτικό μηχανισμό;
Θεωρώ ότι θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να προχωρούν σε κατασχέσεις. Σε κάθε περίπτωση οι αρχές έχουν τον τρόπο να ελέγχουν ακόμα και τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε offshore, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού και το τονίζω ξανά, δεδομένου ότι ο κάθε υπάλληλος έχει στα χέρια του και πρέπει να διεκπεραιώσει τουλάχιστον 200 υποθέσεις. Υπάρχει πάντως η δυνατότητα συλλογής στοιχείων ακόμα και από χώρες, οι οποίες φιλοξενούν offshore με ελληνική ταυτότητα.