ΠΑΣΟΚ: Κυρώσεις σε τράπεζες που δε ρυθμίζουν δάνεια

Ρύθμιση στα πρότυπα του νόμου για  το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την ανακούφιση των δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει πως:

-Επεκτείνεται το νομοθετημένο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων σχήμα ρύθμισης των δανείων. Οι τράπεζες (και οι εταιρείες στις οποίες αυτές εκχωρούν τις σχετικές οφειλές από δάνεια) οφείλουν – μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου -  να ρυθμίζουν την μηνιαία δόση του δανείου σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 30% του οικογενειακού ή του ατομικού, κατά περίπτωση εισοδήματος. Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει τις συμβάσεις στεγαστικών, επισκευαστικών, καταναλωτικών δανείων καθώς και τις συμβάσεις πιστωτικών καρτών.

-Προβλέπονται κυρώσεις για τις τράπεζες που δεν τηρούν αυτήν την διαδικασία.

-Προβλέπεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που θα ρυθμιστούν με τις ως άνω διαδικασίες και καθορίζεται το επιτόκιο για το χρονικό διάστημα αποπληρωμής (δεν μπορεί να υπερβαίνει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ προσαυξημένο κατά 2%).

-Επεκτείνονται οι διαδικασίες του Ν.3869 και για φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα (κυρίως αυτοαπασχολούμενοι).

-Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και ως εκ τούτου δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για δικαστική ρύθμιση των χρεών.

-Βελτιώνονται λειτουργικά οι διατάξεις του Ν.3869 σε σχέση με την συμβιβαστική ρύθμιση των οφειλών, την ισότητα στην μεταχείριση των αιτήσεων από τα ειρηνοδικεία, την προστασία της πρώτης κατοικίας, καλύτερες ρυθμίσεις για οφειλέτες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

-Καθιερώνεται το ακατάσχετο για ποσό ως 2000 ευρώ σε λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των καταναλωτών σε τραπεζικές συναλλαγές κρίσιμες για την καθημερινότητά του.

-Παρατείνεται για 2 χρόνια η προθεσμία για την απαγόρευση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας οφειλετών.

Όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ: "Τόσο η πολιτεία όσο και οι τράπεζες, πήραν ορισμένα μέτρα διευθέτησης των δανείων ως τώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία συνολικά έχουν γίνει 800.000 περίπου ρυθμίσεις. Υπάρχει όμως άμεση ανάγκη για νέες πρόσθετες ρυθμίσεις, που θα διευκολύνουν και ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες και μάλιστα κινδυνεύουν με απώλεια της κατοικίας τους".