Σαρωτικές και επώδυνες είναι οι αλλαγές που καλείται να κάνει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό κατ' απαίτηση της τρόικας.
Θέματα που αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές του ασφαλιστικού συστήματος βγαίνουν από το συρτάρι και ετοιμάζονται να τεθούν υπό διαπραγμάτευση ούτως ώστε να δεχτεί να επιστρέψει η τρόικα.
Οι εκπρόσωποι των τροϊκανών ζητούν την πλήρη αλλαγή του Ασφαλιστικού συστήματος, καθώς διαπιστώνονται αποκλίσεις στην εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (ν.3863/2010).
Πιο αναλυτικά μεταξύ των μέτρων που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συγκαταλέγονται:
-Σταδιακή αύξηση των μεταβατικών ορίων συνταξιοδότησης ώστε να κλείσει νωρίτερα η πόρτα εξόδου στη σύνταξη πριν από την ηλικία των 62 ετών.
-Περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά.
Την πρώτη πενταετία 2015-2020 οι μειώσεις θα είναι μικρές, δηλαδή της τάξης του 2%. Ωστόσο, μετά το 2030, όταν το νέο σύστημα θα έχει ωριμάσει, οι μειώσεις κατά μέσο όρο θα ανέρχονται στο 7,5%, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες θα ξεπερνούν ακόμα και το 25%.
-Ένταξη του ΕΚΑΣ, το οποίο δεν θεωρείται ανταποδοτική ασφαλιστική παροχή, στον μηχανισμό ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
-Αύξηση του ελάχιστου ορίου ασφάλισης που απαιτείται για συνταξιοδότηση στα 20 χρόνια από 15 που ισχύει σήμερα (6.000 ένσημα αντί για 4.500).
Να σημειωθεί ότι ήδη για το 2015 προβλέπονται επώδυνες ρυθμίσεις οι οποίες και θα οδηγήσουν σε μείωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ.