Όχι μόνο δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα του σαββατιάτικου Τύπου, σύμφωνα με το οποίο οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν με γραπτή επιστολή τους από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά μετά τις 14:00 του Σαββάτου εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση ότι η θεσμοθετημένη ρύθμιση θα εφαρμοστεί κανονικά.
"Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί", αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικά δε για την τρόικα, το υπουργείο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι: "η συζήτηση με την τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης".
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή", η τρόικα λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης έριξε "βόμβα μεγατόνων" ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015.
Βάσει του δημοσιεύματος, το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα και για το εάν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του δημοσιεύματος και απάντησε κατηγορηματικά "όχι". Ερωτηθείς δε για το εάν το θέμα αναδείχθηκε στο Eurogroup ξεκαθάρισε ότι "το Eurogroup δεν συζητά επιμέρους ζητήματα και λεπτομέρειες".
Το δημοσίευμα εφημερίδας, για το οποίο υπάρχει η διάψευση, υποστηρίζει ακόμη πως η τρόικα δεν αναφέρεται μόνον στον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα "κόκκινα" δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.
Στο έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα επισημαίνεται ότι "αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών".