Του Νεκτάριου Β. Νώτη
Ένα νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα. Σύμφωνα με αυτό, στην ουσία θα καταργηθουν οι αντικεμενικές αξίες, καθώς θα προσεγγίσουν τις εμπορικές, αυτές δηλαδή που ισχύουν κατά την οποιαδήποτε αγοραπωλησία ακινήτου.
Αυτό θα σημάνει αυτοματα την αύξηση της φορολογητέας τιμής σε πολλές περιοχές, αλλά και τη μείωση σε αρκετές άλλες, καθώς η κρίση στην αγορά ακινήτων και το μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον έχει ρίξει τις τιμές πολύ χαμηλότερα των υφιστάμενων αντικειμενικών.
Έτσι, σήμερα, όπου κι αν γίνονται πράξεις, ο αγοραστής πληρώνει φόρο επί πολύ υψηλότερης αξίας από αυτήν που έχει καταβαλει για να αποκτήσει το ακίνητο.
Ήδη ειδικές ομάδες εργασίας του υπουργείο Οικονομικών καταγράφουν διαρκώς την εξέλιξη των τιμων σε ολη την Ελλαδα, σε συνεργασία με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το αρμόδιο τμήμασ της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όλα αυτά τα δεδομένα θα περαστούν το σύστημα και θα γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας, ούτως ώστε να διαμορφωθεί ο νέος πινακας. Επιπλέον, η εξελιξη των τιμών θα παρακολουθείται ανα τακτά διαστήματα, ώστε να επικαιροποιείται όσο το δυνατόν συχνότερα η σχετική λίστα.
Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι περαν του δικαιότερου της διαδικασίας, θα περιοριστεί το ξέπλυμα "βρώμικου χρήματος".
Νέες κλίμακες στο φόρο ακινήτων
Το νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών θα ισχύσει μαζί με το νέο φόρο στα ακίνητα, ο οποίος θα ενσωματώσει το φόρο ακίνητης περιουσίας και το "χαράτσι" που πληρώνουμε μεσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Η κλίμακα αυτού του φόρου θα βασιστεί στο πρότυπο της υφιστάμενης κλίμακας φόρου ακίνητης περιουσίας με μειωμενο ομως, έως και μηδενικό αφορολόγητο.
Πάντως, μέχρι να διαμορφωθούν τα νέα δεδομένα, πρόθεση του κυβερνητικού συνασπισμού είναι οι υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες να παραμείνουν παγωμένες και να μην υπάρξει καμία περαιτέρω μεταβολή τους.
Αυτή είναι και η κατεύθυνση που αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Το τελευταίο λόγο για όλες τις αλλαγές έχει φυσικά η τρόικα, η οποία και θα εγκρίνει το περιεχόμενο του συνόλου του φορολογικού νομοσχεδίου.
Πάντως, πολλές από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος έχουν ήδη κλειδώσει και αποτυπώνονται στο προσχέδιο της έκθεσης των δανειστών μας.