Η επιβολή προστίμου 400% του κυρίου φόρου σε περιπτώσεις μη υποβολής φορολογικής δήλωσης δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ήρθε να συμπληρώσει παλαιότερη απόφαση του (3474/2011) με την οποία είχε κρίνει ότι το υψηλό αυτό πρόστιμο δεν προσκρούει στην Συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Αυτή τη φορά η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι η επίμαχη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που προβλέπει πρόστιμο 400% του κυρίου φόρου δεν προσκρούει στο άρθρο 20 του Συντάγματος και στην ΕΣΔΑ που προστατεύουν το δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια.
Ακόμη, οι σύμβουλοι επικρατείας έκριναν ότι το επίμαχο πρόστιμο δεν είναι αντίθετο στο κατοχυρωμένο δικαίωμα της προσωπικής και οικονομικής ελευθερίας, ούτε όμως προσβάλει τον πυρήνα του δικαιώματος της οικονομικής ελευθερίας.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ασχολήθηκε και πάλι με το θέμα μετά από προσφυγή Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης η οποία ζητούσε να ακυρωθεί κύριος φόρος ύψους 45.373,4 ευρώ και πρόστιμο (πρόσθετος φόρος) ύψους 181.493 ευρώ που της επιβλήθηκε από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ Αθηνών. Η εταιρεία δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση κατά την μεταβίβαση μετοχών και στην προσφυγή της- η οποία απορρίφθηκε- επικαλέστηκε ότι κινήθηκε καλόπιστα καθώς είχε την πεποίθηση ότι λόγω αλλαγής της νομοθεσίας δεν είχε υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.