Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Τα νομικά τους επιχειρήματα διασταύρωσαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι εκπρόσωποι του Δημοσίου και των 13 φορολογουμένων που έχουν καταθέσει προσφυγή ζητώντας την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του νομικού παραστάτη ότι η τρόικα ζητεί την αύξηση των αντικειμενικών κατά 25% αλλά και η παρέμβαση του προέδρου του ΣτΕ, Σωτήρη Ρίζου, ο οποίος όταν το Δημόσιο επέμεινε στον ισχυρισμό ότι οι τιμές του 2007, που ισχύουν σήμερα, "εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές" είπε με νόημα: "το ακούσαμε με προσοχή αυτό, αλλά είναι ένας ισχυρισμός που δεν είναι προϊόν μελέτης".

Ο δικηγόρος των 13 πολιτών υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η Πολιτεία να φορολογεί υπέρμετρα τους πολίτες υποστηρίζοντας ότι η παράλειψη της κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητας.

Από την πλευρά του ο νομικός παραστάτης του Δημοσίου ανέφερε ότι η έννοια του νόμου δεν είναι να γίνεται αναπροσαρμογή ανά διετία, αλλά μόνο εφόσον έχουν αλλάξει πραγματικά οι αξίες των ακινήτων. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η τρόικα είχε ζητήσει να ανέβουν οι αντικειμενικές αξίες κατά 25%, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται στατιστικά στοιχεία τα οποία δεν υπάρχουν. Το 2010 υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, ανέφερε ο συνήγορος του Δημοσίου και δεν υπήρχαν αντιπροσωπευτικά δείγματα, καθώς υπήρχε μεγάλη στασιμότητα στις πωλήσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά "οι αρμόδιοι φορείς έκαναν ότι μπορούσαν αλλά τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή για καθορισμό των τιμών".

Τότε ήρθε η παρέμβαση του κ. Ρίζου ο οποίος επισήμανε στον εκπρόσωπο του Δημοσίου ότι "οι φορολογούμενοι λένε ότι έχουν επέλθει μεταβολές που επιβάλλουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, τι απαντάτε ;"

Δικηγόρος: Οι τιμές του 2007 εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές, πλην των πολύ ακριβών περιοχών.

Πρόεδρος: Το ακούσαμε με προσοχή αυτό, αλλά είναι ένας ισχυρισμός που δεν είναι προϊόν μελέτης.

Από τους δικαστές επισημάνθηκε ότι στην Γερμανία δικαστικές αποφάσεις έχουν υποχρεώσει την Διοίκηση να προβαίνει σε ενέργειες όταν καθυστερεί και ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, απάντησε ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή που θα αλλάξει τα κριτήρια προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών μετά από υπόδειξη της Τρόικας αναφέροντας ότι: "Το 2007 δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας όταν έμπαιναν άλλα ποσά στα συμβόλαια και κέρδιζαν χρήματα από την διαφορά της αντικειμενικής και αγοραίας αξίας".

Η απόφαση της Ολομέλειας θα εκδοθεί τους επόμενους μήνες.