Στην διευκρίνιση ότι τα προγράμματα χρήσης κινητών τηλεφώνων που παρέχονται στους εργαζόμενους δεν φορολογούνται ανεξαρτήτως του ύψους τους, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα.
Τα δημοσιεύματα αναφέρονταν στην εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου σύμφωνα με την οποία οι παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά έτος.
Στις παροχές σε είδος στους εργαζόμενους και στα συγγενικά τους πρόσωπα που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος και συνεπώς προσαυξάνουν το φορολογητέο εισόδημα των εργαζομένων περιλαμβάνονται οι δωροεπιταγές, τα εταιρικά κινητά, κουπόνια από σούπερ μάρκετ, ασφάλειες, αυτοκίνητα, κ.λπ.
Το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
"Αποτελούν ενσυνείδητη διαστρέβλωση της πραγματικότητας τα δημοσιεύματα περί δήθεν φορολόγησης των εταιρικών κινητών τηλεφώνων.
Τα προγράμματα χρήσης κινητών τηλεφώνων που παρέχονται στους εργαζόμενους δεν φορολογούνται ανεξαρτήτως του ύψους τους, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια του φορολογουμένου ή του εργοδότη του.
Ακόμη και σε περίπτωση υπέρβασης του κόστους του προγράμματος χρήσης ούτε το υπερβάλλον ποσό φορολογείται, με τη μόνη προϋπόθεση απλής βεβαίωσης του εργοδότη ότι και το υπερβάλλον αυτό ποσό αφορά σε επαγγελματική χρήση".
Πιο απλά το υπουργείο αποσαφηνίζει πως από τη στιγμή που ο εργοδότης βεβαιώνει πως η χρήση του κινητού είναι επαγγελματική δεν θεωρείται παροχή σε είδος και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα φορολόγησης.