Ζορίζουν τα πράγματα για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, και κυρίως για όσους έχουν οφειλές που ξεπερνούν τα 60.000 ευρώ και τα οποία δημιουργήθηκαν πριν την κρίση. Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στα χρέη αυτά σε μια προσπάθεια, να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΕΕ, από τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Μέχρι σήμερα, στο ΚΕΑΟ έχουν διαβιβαστεί οφειλές 10,59 δισ. ευρώ από συνολικά 210.260 οφειλέτες. Οι 84.721 χρωστούν στο ΙΚΑ 7,9 δισ. ευρώ, ενώ 99.140 οφείλουν στον ΟΑΕΕ 2,35 δισ. ευρώ. Χρέη 197.140 εκατ. ευρώ προέρχονται από 25.958 οφειλέτες του ΟΓΑ, ενώ τα υπόλοιπα 54,95 εκατ. ευρώ έχουν δημιουργηθεί από οφειλές 441 αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ.
Το τελευταίο διάστημα, από το Κέντρο φεύγουν μαζικά ειδοποιητήρια προς οφειλέτες κυρίως του ΟΑΕΕ και κατά δεύτερο λόγο του ΟΓΑ, αφού για το ΙΚΑ η ενημέρωση γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της βάσης δεδομένων που υπάρχει από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) των εργοδοτών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ειδικά για τους μικρομεσαίους εμποροβιοτέχνες και αυτοκινητιστές που οφείλουν στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν αποσταλεί μέσω ΚΕΑΟ 33.000 ειδοποιητήρια για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Κανένα ειδοποιητήριο δεν έχει αποσταλεί, υποστηρίζουν στο Ταμείο, για χρέη μικρότερα, καθώς ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Κοκκόρη, μέχρι σήμερα έχουν σταλεί μόνο από το ΚΕΑΟ ειδοποιητήρια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των οφειλετών για το ύψος της οφειλής και την υποχρέωση ρύθμισης. Ο κ. Κοκκόρης επισημαίνει πως δεν έχει γίνει καμία κατάσχεση για χρέη προς τον ΟΑΕΕ, σε μια προσπάθεια της πολιτείας να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της εν μέσω κρίσης. Ξεκαθαρίζει όμως ότι η ίδια η πολιτεία έχει ευθύνη και απέναντι στους ασφαλισμένους που πλήρωναν και εξακολουθούν να πληρώνουν, καθώς και έναντι των συνταξιούχων.
Σύμφωνα πάντως με πηγές από το ΚΕΑΟ, οι διαδικασίες κατασχέσεων που θα ξεκινήσουν, θα αφορούν οφειλές από 60.000 ευρώ και άνω, που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 10 έτη (μαζί με τις προσαυξήσεις). Για μικρότερα ποσά, η τακτική είναι γνωστή. Αφορά στην καταβολή ενός ποσού που μπορεί να είναι και μικρότερο από τη δόση της ρύθμισης, ώστε η διαδικασία αναγκαστικών εισπράξεων να καθυστερήσει.