Όμηροι του ΕΝΦΙΑ για 50 ημέρες 2.000.000 φορολογούμενοι

Υπομονή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να κάνουν 2.000.000 φορολογούμενοι που δικαιούνται έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να τους αναγνωρισθεί ο χαμηλότερος φόρος, υπό την προϋπόθεση ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δεν θα διαψευσθεί.

Σημειώνεται πως μετά τις τελευταίες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται μείωση κατά 20% στο φόρο (κύριο και συμπληρωματικό) στα φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι αποπερατωμένων αλλά κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών και επαγγελματικών στεγών καθ' όλη τη διάρκεια του 2013.

Την Πέμπτη έγινε γνωστό πως οι νέες εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ στις 700.000 περιπτώσεις κατοικιών, διαμερισμάτων και επαγγελματικών στεγών που το 2013 ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Σε 50 ημέρες περίπου από σήμερα θα χορηγηθούν και οι εκπτώσεις 50% ή 100% από το φόρο στις περιπτώσεις των 1.300.000 οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων - φυσικών προσώπων. Η διαδικασία θα καθυστερήσει, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών κατάργησε την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη χορήγηση της έκπτωσης και την αντικατέστησε με το κριτήριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Αλλά και τα μικρά ξενοδοχεία θα είναι “όμηροι” του ΕΝΦΙΑ, καθώς θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να αναμένουν μέσα τις επόμενες 30 ημέρες αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τα ξενοδοχειακά κτίρια, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να τύχουν απαλλαγής από το συμπληρωματικό φόρο.

Προϋπόθεση για να μην ανακύψουν άλλα προβλήματα θα είναι να τρέξει ομαλά από τις αρχές Οκτωβρίου και η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, που θα διαρκέσει μέχρι και την 30η Νοεμβρίου.