Επείγουσα εγκύκλιο, με την οποία καθορίζεται το ύψος των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών που καλλιεργούν και εµπορεύονται ντοµάτες, καρότα, λάχανα, γλυκοπιπεριές, κουνουπίδια, µπρόκολα, αγγούρια, κολοκύθια, µανιτάρια, µήλα, αχλάδια, δαµάσκηνα, κόκκινα φρούτα, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια και επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο, απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους αρμόδιους φορείς.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, το ανώτατο ύψος της ενωσιακής δαπάνης για όλα τα κράτη-μέλη και για όλα τα προϊόντα ανέρχεται σε 125 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 82 εκατ. θα
διατεθούν για την ενωσιακή χρηµατοδοτική συνδροµή που αφορά στα µήλα και στα
αχλάδια και τα 43 εκατ. για τα υπόλοιπα προϊόντα.
Τα µέτρα που προβλέπονται είναι τα εξής:
3.1 Η απόσυρση οπωροκηπευτικών από την αγορά σύµφωνα µε το άρθρο 22 της ΚΥΑ 266355/11.02.09 (ΦΕΚ 64Β/09), όπως ισχύει.
Τα οπωροκηπευτικά τα οποία αποσύρονται από την αγορά δύναται να:
α. Οδηγηθούν για βιολογική αποσύνθεση και λιπασµατοποίηση σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στην απόφαση 346712/6-10-97 του Υπουργείου Γεωργίας, όπως ισχύει.
β. ∆ιατεθούν για τη διατροφή των ζώων (Σε ηµερήσια βάση: Αιγοπρόβατα: 1 κιλό ανά ζώο, Βοοειδή: 7 κιλά ανά ζώο, Εκτατικής µορφής εκµεταλλεύσεις χοίρων: 3 κιλά ανά ζώο )
γ. ∆ιατεθούν ως δωρεάν διανοµή (για τα νωπά προϊόντα: σε ηµερήσια βάση: 1 κιλό ανά τελικό δικαιούχο- φυσικό πρόσωπο). Περιλαµβάνεται η δυνατότητα µεταποίησης των αποσυρόµενων νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων.
Το όριο του 5% που αναφέρεται στο άρθρο 34 παράγραφος 4 του Καν(ΕΕ) 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συµβουλίου και στο άρθρο 79 παράγραφος 2 του Καν(ΕΕ) 543/11 για τη δράση της απόσυρσης δεν ισχύει.
3.2 Η πρώιµη συγκοµιδή σύµφωνα µε το άρθρο 23 της ΚΥΑ 266355/11.02.09 (ΦΕΚ 64Β/09) ), όπως ισχύει και τα άρθρα 84 και 85 του Καν(ΕΕ) 543/11.
Η δράση της πρώιµης συγκοµιδής δύναται να καλύψει µόνο προϊόντα τα οποία πραγµατικά συγκοµίζονται άγουρα, βρίσκονται στους αγρούς και η περίοδος κανονικής συγκοµιδής δεν έχει αρχίσει (µε εξαίρεση τα οπωροκηπευτικά που η περίοδος συγκοµιδής τους υπερβαίνει τον ένα µήνα).
3.3 Η µη συγκοµιδή σύµφωνα µε τα άρθρα 84 και 85 του Καν(ΕΕ) 543/11.
Η δράση της µη συγκοµιδής µόνο για τις ΟΠ, δύναται να εφαρµοστεί σε καλλιεργούµενη έκταση από την οποία έχει ήδη ληφθεί ποσότητα προς εµπορία µε την προϋπόθεση ότι αυτή η ποσότητα θα αφαιρεθεί από τον υπολογισµό της ενίσχυσης µε βάση τα βιβλία αποθήκης και τα λογιστικά στοιχεία της Ο.Π. Ως «µη συγκοµιδή» νοείται η περάτωση του υφιστάµενου κύκλου παραγωγής στη συγκεκριµένη περιοχή όταν το προϊόν έχει αναπτυχθεί επαρκώς και είναι γενικά υγιούς, ανόθευτης και εµπορεύσιµης ποιότητας. Ωστόσο, η καταστροφή των προϊόντων που προκαλείται από τις καιρικές συνθήκες ή ασθένεια δεν θεωρείται ως µη συγκοµιδή.
Οι όροι για την εφαρµογή της µη συγκοµιδής αφορούν στους:
α. Η ΟΠ ενηµερώνει άµεσα µε έγγραφό της ή ηλεκτρονικό µήνυµα την αρµόδια ∆ιεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, για την πρόθεση της να υλοποιήσει µη συγκοµιδή.
β. Το έγγραφο κοινοποίησης πρέπει να περιλαµβάνει επίσης:
βα) Το ποσό της αποζηµίωσης λόγω της εφαρµογής της δράσης της µη συγκοµιδής.
ββ) Το προϊόν στο οποίο θα εφαρµοστεί µη συγκοµιδή και η αντίστοιχη επιφάνεια σε στρέµµατα.
Επισηµαίνεται ότι για η πρώιµη συγκοµιδή και η µη συγκοµιδή δεν εφαρµόζονται συγχρόνως για το ίδιο προϊόν και την ίδια συγκεκριµένη περιοχή για ένα δεδοµένο έτος.