Δεκτική στις αλλαγές και στις διορθώσεις που έχει προτείνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έχει εμφανισθεί η τρόικα, καθώς η κυβέρνηση -παρά την δέσμευση για άρση των αδικιών- διατηρεί αμετάβλητη τη φιλοσοφία του φόρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δε δυσφορούν με τις βελτιωτικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ καθώς αυτές ρυθμίζουν μόνον θέματα για τα ακίνητα οικισμών που είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού, ενώ οι όποιες ελαφρύνσεις για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δεν επιδρούν στο στόχο για είσπραξη εσόδων 2,65 δισ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί πως το ποσό που βεβαιώθηκε με τον ΕΝΦΙΑ κατά την προηγούμενη εκκαθάριση ήταν 3,54 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι σχετιζόμενες διορθώσεις τιμών ζώνης σε 4.000 οικισμούς, οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές οδηγούν το ποσό αυτό στα 3,1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπραχθεί το 87% του βεβαιωθέντος φόρου και ότι τελικά θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,7 δισ. ευρώ.
Ο τελικός σχεδιασμός για τον ΕΝΦΙΑ είναι να καταβληθεί σε έξι δόσεις, ενώ δεν αποκλείεται οι δόσεις να γίνουν επτά για τους έχοντες αδυναμία καταβολής.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο έκπτωσης 30% για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ωστόσο ενδέχεται η διαδικασία αυτή να καθυστερήσει την εκκαθάριση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων καθώς θα απαιτήσει ειδικές διασταυρώσεις.
Το υπουργείο θα διευκολύνει όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγώντας ταχύτερα την έκπτωση. Συγκεκριμένα, οι εκπτώσεις θα δοθούν με τις απλοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες καταβολής του κοινωνικού μερίσματος και εξετάζεται να μην εξαιρεθούν από την έκπτωση φορολογούμενοι με χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις διορθώσεις υπολογισμού του φόρου για τους 4.000 οικισμούς που είχαν διαπιστωθεί “τερατογενέσεις” με τον ΕΝΦΙΑ. Πλέον η φορολογητέα αξία θα υπολογίζεται με την ευνοϊκότερη τιμή ζώνης μεταξύ της τιμής ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και την τιμή ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΦΑΠ.