Να καταργήσει το Αυτόφωρο για τους φοροοφειλέτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καταβάλουν τους φόρους τους εξετάζει η κυβέρνηση και προς τη κατεύθυνση αυτή βρίσκεται ήδη.
Να καταργήσει το Αυτόφωρο για τους φοροοφειλέτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καταβάλουν τους φόρους τους εξετάζει η κυβέρνηση και προς τη κατεύθυνση αυτή βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Αν και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης δεν έχουν έλθει σε συμφωνία για το θέμα με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.
Η κυβέρνηση έχει επισημάνει την ανάγκη ευθυγράμμισης της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική στο θέμα των ποινών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προ το Δημόσιο ειδικά δε για πολίτες που αποδεδειγμένα δεν δύνανται να πληρώσουν τους φόρους τους.
Έτσι, θα αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία που ισχύει από το 1990 και η οποία προβλέπει ποινικές κυρώσεις, με Αυτόφωρο και φυλακή, για όσους έχουν καθυστερήσει πάνω από δύο μήνες να πληρώσουν φορολογικές οφειλές ή δεν έχουν πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις χρεών τους στην Εφορία.
Σήμερα η νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων μηνών για όσους έχουν οφειλές που αφορούν σε δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους και τουλάχιστον δύο μηνών προκειμένου για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά, εφόσον το ποσό της ληξιπρόθεσμης για την καταβολή οφειλής, μαζί με τις κάθε είδους προσαυξήσεις, υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ όταν πρόκειται για δάνεια και παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους και τα 6.000 ευρώ όταν πρόκειται για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά.