Πρόστιμα-μαμούθ προβλέπονται για όσους δεν έχουν υποβάλει ή έχουν υποβάλει ψευδείς δηλώσεις πόθεν έσχες από το 2015.
Τυχόν παράλειψη ή ανακριβής υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες τιμωρείται πλέον και ποινικά, πέρα από το πρόστιμο, καθώς προβλέπεται ποινή φυλάκισης και πρόστιμο έως 100.000 ευρώ.
Χρηματικές ποινές και φυλάκιση προβλέπεται και για τρίτους οι οποίοι εν γνώσει τους συνέπραξαν στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης.
Ποιοι είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες
Από το 2015 προστίθενται και νέες κατηγορίες επαγγελματιών που καλούνται να υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες. Μεταξύ αυτών και νέες κατηγορίες υπαλλήλων και δημοσίων λειτουργών που κατέχουν θέση ευθύνης και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.
Αστυνομικοί, λιμενικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δασάρχες και δασονόμοι, πρόεδροι και διαχειριστές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ιδιοκτήτες, εταίροι και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις ακόμη και το πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, διαιτητές και η διοίκηση αθλητικών ομοσπονδιών ή Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών προστίθενται πλέον στη λίστα των δικαστικών, δημοσιογράφων, πολιτικών και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και ο έλεγχός τους θα γίνεται από ανεξάρτητη Επιτροπή, αποτελούμενη από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς και έναν εκ των υποδιοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος.