Λύση στο μείζον οικονομικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα που ακούει στο όνομα "κόκκινα δάνεια" (και κυρίως τα στεγαστικά) αναζητά αγωνιωδώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Διαβάστε στο news:Κόκκινα δάνεια : Ο νέος δανεισμός προϋπόθεση για ρύθμιση !
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης επισημαίνει την ανάγκη να μην κινδυνέψουν οι πολίτες να χάσουν τα σπίτια τους. "Το κράτος πρέπει να δώσει κάτι για να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους" δηλώνει στα Νέα Σαββατοκύριακο.
Το σενάριο που εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών είναι να μπορέσουν οι δανειολήπτες να κρατήσουν τα σπίτια τους πληρώνοντας ενοίκιο αντί για δόση του στεγαστικού, το οποίο μάλιστα θα επιδοτείται.
"Πρέπει να δείξουμε κοινωνική ευαισθησία απέναντι σε αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Δεν γίνεται το κράτος να σκέφτεται μόνο τους αριθμούς, αλλά πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες" τονίζει στα Νέα ο υπουργός Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να δώσει το κοινωνικό στίγμα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι τράπεζες, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, θα μπορούν, μεταξύ άλλων, αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων, να ενοικιάζουν στους δανειολήπτες ή αν παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένας είδος leasing, που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο μέλλον.
Παράλληλα το κράτος θα παρεμβαίνει με δίχτυ προστασίας που θα περιλαμβάνει επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης.
Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου παύει η ισχύς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σενάριο παράτασής της.
Τα κόκκινα δάνεια συνολικά υπολογίζονται στα 77 δισ. ευρώ και από αυτά τα 50 δισ. προέρχονται από επιχειρηματικό δανεισμό.
Τα επιχειρηματικά δάνεια χωρίζονται από τον υπουργό Οικονομικών σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που είναι μεγάλων επιχειρήσεων και απασχολούν περισσότερους από 100 εργαζόμενους και σε αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τις πρώτες εξετάζονται λύσεις μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ στόχος παραμένει η άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό.